Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αυτές οι χώρες «έταξαν» τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Την Τετάρτη, εν μέσω μιας διπλωματικής διαμάχης για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι η Πολωνία "δεν μεταφέρει πλέον όπλα στην Ουκρανία, διότι τώρα εξοπλιζόμαστε με τα πιο σύγχρονα όπλα". Κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε την Πέμπτη ότι η χώρα θα συνεχίσει "να παρέχει προμήθειες πυρομαχικών και οπλισμού που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως".

Όπως δείχνει αυτό το infographic που χρησιμοποιεί στοιχεία από το Ukraine Support Tracker του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, η Πολωνία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου. Σε μια ώθηση για το Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι χαιρέτισε την Πέμπτη την είδηση ότι ο μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύτηκαν να στείλουν επιπλέον 325 εκατομμύρια δολάρια.

Εξετάζοντας τις υποσχέσεις στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μεταξύ 24 Ιανουαρίου 2022 και 31 Ιουλίου 2023, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύτηκε για συνολικό ποσό 42,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε σχετικούς όρους, ωστόσο, αυτή η δέσμευση για στρατιωτική βοήθεια ανέρχεται σε περίπου 0,2% του αμερικανικού ΑΕΠ. Εξετάζοντας αυτό το μέτρο, οι μικρότεροι γείτονες της Ουκρανίας έχουν, σχετικά, συνεισφέρει περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια: Για παράδειγμα, η Εσθονία (1,3% του ΑΕΠ) ή η Λιθουανία (1,2%). Οι δεσμεύσεις στρατιωτικής βοήθειας της Πολωνίας αντιστοιχούσαν στο 0,5 % του ΑΕΠ της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ