Κόσμος

Μεξικό: Τα καρτέλ είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος «εργοδότης»

Οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό έχουν περίπου 175.000 μέλη και είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα, δείχνει επιστημονική έρευνα.

Επιστήμονες, που δημοσίευσαν έρευνα στην επιθεώρηση Science, χρησιμοποίησαν δεδομένα 10 ετών σχετικά με ανθρωποκτονίες, αγνοούμενους και φυλακίσεις, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις αντίπαλων ομάδων.

Όπως υποστηρίζουν, ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η αιματοχυσία θα ήταν να μειωθεί η στρατολόγηση των καρτέλ. Η φυλάκιση περισσότερων μελών στην πραγματικότητα θα αύξανε το ποσοστό δολοφονιών.

Όσο για το προφίλ των μελών, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι περιλαμβάνει νεαρούς από την εργατική τάξη που στρατολογούν τα καρτέλ σαν ενόπλους (sicario), μέχρι και πρώην στελέχη της Αστυνομίας ή των Ενόπλων Δυνάμεων από χώρες της Νότιας Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό υπερτριπλασιάστηκε μεταξύ 2007 και 2021, αναφέρει ο Guardian, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 34.000 θύματα. Με σχεδόν 27 θύματα για κάθε 100.000 κατοίκους το Μεξικό είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στο Μεξικό μάχονται δύο μεγάλες οργανωμένες συμμορίες, το καρτέλ Σιναλόα και το καρτέλ της Νέας Γενιάς του Χαλίσκο. Οι ερευνητές εντόπισαν άλλες 198 ομάδες που είναι ένα είδος υπερβολάβων των δύο μεγάλων και αναλαμβάνουν και τοπικές διαμάχες

Πάντως άλλοι ερευνητές εκφράζουν αμφιβολίες για το τι ορίζουμε σαν «μέλος του καρτέλ». Συμπεριλαμβάνουμε στα μέλη έναν πολιτικό που χρηματίζεται από το καρτέλ ή έναν κακοποιό που συνεργάζεται μόλις μία φορά, ρωτούν και επισημαίνουν ότι δεν συμμετέχουν όλα τα μέλη σε βίαιες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ