Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ: Αθώος δηλώνει ο γιος του Ελ Τσάπο για τις κατηγορίες της διακίνησης ναρκωτικών

Ο Οβίδιο Γκουσμάν, ο ένας από τους γιους του φυλακισμένου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν, του «Ελ Τσάπο», δήλωσε τη Δευτέρα αθώος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Σικάγο, στην κατηγορία της διακίνησης φεντανύλης, τρεις ημέρες μετά την έκδοσή του από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Ο 33χρονος Οβίδιο είναι ο ένας από τους τέσσερις γιους του Ελ Τσάπο, τους αποκαλούμενους «Λος Τσαπίτος», οι οποίοι κληρονόμησαν την αυτοκρατορία εμπορίου ναρκωτικών από τον πατέρα τους μετά την καταδίκη του στις ΗΠΑ το 2019 για δολοφονία και διακίνηση ναρκωτικών. Ο Ελ Τσάπο εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η σύλληψη και έκδοση του Οβίδιο αποτελεί μια σημαντική νίκη για την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στην προσπάθειά της να ανακόψει τη ροή της φεντανύλης από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Ο Γκουσμάν είχε συλληφθεί το 2019 στο Κουλιάκαν, στην Πολιτεία Σιναλόα, όμως ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διέταξε να αφεθεί ελεύθερος μετά τις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με εκατοντάδες ενόπλους του Καρτέλ Σιναλόα στην πόλη. Συνελήφθη ξανά τον Ιανουάριο έπειτα από ανταλλαγή πυρών και τον επόμενο μήνα οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του.

Η φεντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές, ευθύνεται για σχεδόν 200 θανάτους Αμερικανών κάθε μέρα. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το Καρτέλ Σιναλόα είναι κυρίως αυτό που παρασκευάζει και εξάγει το ναρκωτικό στις ΗΠΑ.

Οι δύο από τις έξι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Γκουσμάν επιφέρουν υποχρεωτικά ποινή ισόβιας κάθειρξης, εφόσον κριθεί ένοχος. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μην επιδιώξουν την καταδίκη του σε θάνατο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Μεξικό για την έκδοσή του.

Στα έγγραφα που κατέθεσαν στο δικαστήριο οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζεται ότι ο Οβίδιο και τα αδέλφια του είναι οι επικεφαλής μιας διεθνούς επιχείρησης διακίνησης ναρκωτικών. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιούσαν αεροσκάφη, υποβρύχια, αλιευτικά και άλλα μέσα για να μεταφέρουν τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέφερε αμοιβή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη των τεσσάρων αδελφών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ