Κόσμος

Γκουτέρες για Ημέρα Δημοκρατίας: "Ουσιαστικός ο ρόλος των νέων για την προστασία της"

Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τα θεμέλια των ανθεκτικών, ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών, τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μήνυμά του για τη σημερινή Ημέρα Δημοκρατίας. Όπως επισημαίνει, εγγυώνται την ελευθερία, προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και προστατεύουν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα κάθε ατόμου.

Αναφερόμενος περαιτέρω στη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας, είπε πως «γιορτάζουμε την ελπίδα που δίνει στις κοινωνίες και αναγνωρίζουμε τις πολλές απειλές που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή της έντασης και της αναταραχής».

Ειδικότερα, αναφέρει πως ο χώρος της κοινωνίας των πολιτών περιορίζεται και η παραπληροφόρηση δηλητηριάζει τον δημόσιο λόγο, πολώνει τις κοινωνίες και διαβρώνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά το φετινό θέμα – «Η Ενδυνάμωση της Επόμενης Γενιάς», επισημαίνει ότι επικεντρώνεται στον ουσιαστικό ρόλο των παιδιών και των νέων για την προστασία της δημοκρατίας σήμερα και στο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμηνύει: «Δεν αρκεί να ακούμε τα παιδιά και τους νέους. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε με μαζικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων. Πρέπει επίσης να επεκτείνουμε την ουσιαστική συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα».

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτρέπει πως αυτή τη σημαντική ημέρα, «ας ενώσουμε τα χέρια όλες οι γενιές, ας εργαστούμε μαζί για να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο για όλους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αεροπορική βάση Chkalovsky
Ένοπλες Συρράξεις 0

Φρίκη στο Κρεμλίνο μετά την επιδρομή Ουκρανών σαμποτέρ σε μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Μόσχας-Χτυπήθηκε το αεροπλάνο του Πούτιν; (Εικόνες)

Πρόκειται για την βάση Chkalovsky, η οποία φυλάσσεται εντυπωσιακά καλά, ωστόσο και πάλι η ομάδα δολιοφθοράς της...