Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία: Άγρια επεισόδια με ορδές χιλιάδων Αφρικανών στη Λαμπεντούζα- Σύντομα και στην πόρτα της Ελλάδας;

Ένας στολίσκος από τουλάχιστον 160 σκάφη, γεμάτα με πάνω από 7.000 μετανάστες, που ξεκίνησαν από την Τυνησία, κατέκλυσε την Τετάρτη τη Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας, επιβαρύνοντας την ικανότητα της ακτοφυλακής να αναχαιτίσει τα σκάφη των διακινητών και θέτοντας σε σκληρή δοκιμασία την υπόσχεση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να αναχαιτίσει την παράνομη μετανάστευση, κρούοντας των κώδωνα και στην Ελλάδα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στο μικρό νησί της Ιταλίας μετά την άφιξη των χιλιάδων παράτυπων μεταναστών τις τελευταίες 36 ώρες, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μία από τις βάρκες που μετέφεραν μετανάστες ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να πνιγεί ένα μωρό 5 μηνών.

Επεισόδια και συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ των παράνομων μεταναστών και των τοπικών αρχών, με την κατάσταση να παραμένει εκρηκτική. Καταγγέλλονται ελλείψεις ακόμα και σε βασικά αγαθά όπως το νερό, ενώ φαίνεται πως οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να ελέγξουν το οργισμένο πλήθος των χιλιάδων Αφρικανών.

Δημιουργήθηκε ένταση στο λιμάνι, καθώς εκατοντάδες μετανάστες προσπάθησαν να φύγουν και να παραβιάσουν τα εμπόδια ασφαλείας. Κυκλοφόρησαν βίντεο που έδειχναν την αστυνομία να προσπαθεί να τους απωθήσει.

Ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι σχολίασε το θέμα και δήλωσε ότι περίπου 120 βάρκες έφτασαν μόνο την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου. Οι μετανάστες, σύμφωνα με τις αναφορές, σκαρφαλώνουν μόνοι τους στις βραχώδεις ακτές της Λαμπεντούζα, παλεύουν για φαγητό και μπουκάλια με νερό, ενώ επίσης πηδούν στη θάλασσα για να δροσιστούν.

Οι δήμαρχοι σε διάφορες περιοχές έχουν παραπονεθεί ότι έχουν επιφορτωθεί με το κύριο βάρος της φροντίδας των μεταναστών, χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ιδίως για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Την πολιτική πίεση στην πρώτη ακροδεξιά ηγέτιδα της Ιταλίας επιδείνωσαν οι υποσχέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας να αποκρούσουν τους μετανάστες που φτάνουν δια θαλάσσης στις ιταλικές ακτές και, αψηφώντας τους κανόνες του συστήματος ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατευθύνονται προς τα βόρεια για να προσπαθήσουν να βρουν δουλειά ή συγγενείς σε αυτές και σε άλλες βόρειες χώρες της ηπείρου.

Ξεκινώντας από νωρίς την Τρίτη, οι ακατάλληλες, ασταθείς σιδερένιες βάρκες έρχονταν η μία μετά την άλλη, σε κάτι που έμοιαζε σχεδόν με πομπή στους θεατές στη Λαμπεντούζα, ένα αλιευτικό και τουριστικό νησί νότια της Σικελίας. Περίπου 6.800 μετανάστες ήρθαν μέσα σε λίγο περισσότερο από 24 ώρες, αριθμός που είναι μερικές εκατοντάδες μεγαλύτερος από τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού.

Με τη μοναδική δομή φιλοξενίας μεταναστών του νησιού να έχει χωρητικότητα περίπου 450 κλινών, οι αρχές έσπευσαν να μεταφέρουν τους μετανάστες μέσω εμπορικών πλοίων ή πλοίου της ακτοφυλακής στη Σικελία ή στην Καλαβρία στις νότιες άκρες της ιταλικής ηπειρωτικής χώρας.

Η Φραντσέσκα Μπασίλε, εκπρόσωπος του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού στη Λαμπεντούζα, δήλωσε ότι καταβάλλουν "τεράστιες προσπάθειες" για την παροχή "βασικών υπηρεσιών" στους 6.000 μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο της Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, πάνω από 120.000 μετανάστες έχουν φθάσει φέτος στην Ιταλία δια θαλάσσης, μεταξύ των οποίων ήταν πάνω από 11.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Οι περισσότεροι από αυτούς διασχίζουν την Ιταλία με τα πόδια, με λεωφορεία και με τρένα, καθώς προσπαθούν να κατευθυνθούν προς τη βόρεια Ιταλία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...