Κόσμος

Ο Ερντογάν λέει πως θα συζητήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά αυτό το μήνα με τον Γκουτέρες


Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για την αναβίωση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και πως θα συζητήσει το θέμα αυτό με το Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αυτό το μήνα, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στα ρωσικά αιτήματα περιλαμβάνονται η επιστροφή της ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας στο σύστημα πληρωμών SWIFT και η ασφάλιση των πλοίων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για τα σιτηρά, δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα δίκτυα TRT, Haberturk και άλλα.

«Στις 28 Αυγούστου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες, στην επιστολή που έστειλε, πρότεινε έναν ενδιάμεσο μηχανισμό που θα απέρρεε από τον SWIFT, όχι απ' ευθείας τον SWIFT, όπως ήθελαν οι Ρώσοι», δήλωσε ο Ερντογάν. «Είπαν πως γίνεται επίσης δουλειά για το ζήτημα της ασφάλισης».

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Μόσχα προβάλλει αυτά τα δύο αιτήματα ως απαραίτητα για την αναβίωση της πρωτοβουλίας και πως ο Πούτιν του είπε ότι δεν θα κάνει τίποτε στο ζήτημα αυτό έως ότου «η Ευρώπη τηρήσει τις υποσχέσεις που μου έδωσε», σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, επιδιώκει να πείσει τη Ρωσία να επιστρέψει στην αποκαλούμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, για τη σύναψη της οποίας είχαν μεσολαβήσει η Άγκυρα και τα Ηνωμένα Έθνη. Η Μόσχα αποσύρθηκε τον Ιούλιο, βάζοντας τέλος σε ένα χρόνο προστατευόμενων εξαγωγών από λιμάνια της Ουκρανίας εν μέσω του πολέμου.

Χθες, Δευτέρα, ο Πούτιν επανέλαβε πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρέψει στην πρωτοβουλία, αλλά μόνο αν η Δύση σταματήσει να εμποδίζει τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων να φθάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου στην Ινδία, πριν συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα διεξαχθεί από τις 18 ως τις 26 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

«Θα έχουμε εκεί συναντήσεις με τον Γκουτέρες για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αεροπορική βάση Chkalovsky
Ένοπλες Συρράξεις 0

Φρίκη στο Κρεμλίνο μετά την επιδρομή Ουκρανών σαμποτέρ σε μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Μόσχας-Χτυπήθηκε το αεροπλάνο του Πούτιν; (Εικόνες)

Πρόκειται για την βάση Chkalovsky, η οποία φυλάσσεται εντυπωσιακά καλά, ωστόσο και πάλι η ομάδα δολιοφθοράς της...
Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...