Μπορέλ
Κόσμος

Μπορέλ: Το πραξικόπημα της Γκαμπόν ανησυχεί τα κράτη της ΕΕ-"Αυξάνει την αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή"

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι εάν επιβεβαιωθεί το πραξικόπημα στην Γκαμπόν , τότε η αστάθεια στην περιοχή θα αυξηθεί, όπως αναφέρει το Reuters.

Την κατάσταση στην αφρικανική χώρα θα αναλύσουν οι υπουργοί Άμυνας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεντρωμένοι σε ανεπίσημο περιβάλλον στο Τολέδο, εκδήλωση που διοργάνωσε η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. «Εάν επιβεβαιωθεί, τότε πρόκειται για ένα ακόμη στρατιωτικό πραξικόπημα που αυξάνει την αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Μπορέλ ενώπιον των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Αφρική είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη. Μια ομάδα ανώτατων αξιωματικών στη Γκαμπόν ανακοίνωσε στην τηλεόραση το πρωί της Τετάρτης ότι ανέλαβε την εξουσία, λίγο μετά την ανακοίνωση της εθνικής εκλογικής αρχής ότι ο πρόεδρος Αλί Μπόνγκο Οντίμπα επανεξελέγη για τρίτη θητεία με 64,27% των ψήφων.

Οι γενικές εκλογές στιγματίστηκαν από καθυστερήσεις, τις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως νοθευτικές. Στο τηλεοπτικό κανάλι της Γκαμπόν 24, ο στρατός ανακοίνωσε ότι εκπροσωπεί όλες τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας της χώρας της Δυτικής Κεντρικής Αφρικής. Δήλωσαν ότι οι εκλογές ακυρώνονται, όλα τα σύνορα είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας και οι κρατικοί θεσμοί διαλύονται.  

Ένας από τους στρατιώτες είπε στην τηλεόραση της Γκαμπόν 24: «Αποφασίσαμε να υπερασπιστούμε την ειρήνη τερματίζοντας το σημερινό καθεστώς». Το πραξικόπημα στη Γκαμπόν γίνεται ένα μήνα μετά από αυτό στον Νίγηρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ