Κόσμος

Η στιγμή που το όχημα της ινδικής αποστολής πατάει στο έδαφος της Σελήνης

Το σεληνιακό όχημα του ινδικού σκάφους Chandrayaan-3 βγήκε από το διαστημόπλοιο την Πέμπτη για να αρχίσει να εξερευνά την επιφάνεια του Nότιου Πόλου στη Σελήνη, όπως φαίνεται σε ένα βίντεο που κατέγραψε την ιστορική στιγμή.

Το όχημα αναλαμβάνει να εξερευνήσει το σεληνιακό έδαφος και να διεξάγει πειράματα, και είναι προετοιμασμένο για νέες προκλήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας.

Το διαστημόπλοιο πραγματοποίησε την προεσλήνωση στον ανεξερεύνητο Νότιο Πόλο της σελήνης την Τετάρτη, καθιστώντας την Ινδία την πρώτη χώρα που πέτυχε αυτό το κατόρθωμα, λίγες ημέρες μετά την αποτυχία του ρωσικού Luna-25 σε παρόμοια αποστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προσελήνωση της ινδικής διαστημικής αποστολή μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια το 2019 προκάλεσε ευρεία χαρά και πανηγυρισμούς στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Τα μέσα ενημέρωσης χαιρέτισαν την ιστορική προσεδάφιση ως το μεγαλύτερο επιστημονικό κατόρθωμα της Ινδίας.

Ο επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών (ISRO) S. Somanath δήλωσε ότι η προσεδάφιση και το ρόβερ ήταν σε καλή κατάσταση και πως «και τα δύο λειτουργούν πολύ καλά», αλλά τα πειράματα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Η στιγμή που το όχημα πατάει στο έδαφος της Σελήνης

«Όλες οι δραστηριότητες βρίσκονται εντός του χρονοδιαγράμματος. Όλα τα συστήματα είναι κανονικά», ανέφερε η ISRO στο X, πρώην Twitter. «Οι εργασίες του Rover έχουν ξεκινήσει».

Το ρόβερ, με την ονομασία «Pragyan», διαθέτει δύο όργανα για τη διεξαγωγή πειραμάτων στοιχείων και χημικής σύστασης, καθώς και μια άσκηση ρομποτικού σχεδιασμού διαδρομής για μελλοντική εξερεύνηση.

Το ρόβερ αναμένεται να παραμείνει λειτουργικό για δύο εβδομάδες ή μία σεληνιακή ημέρα, χρονικό διάστημα για το οποίο είναι κατασκευασμένος ο ηλιακά τροφοδοτούμενος εξοπλισμός του.

Ο Somanath δήλωσε ότι υπάρχουν "πολλά ζητήματα" στην επιφάνεια της σελήνης που η ISRO θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά, ιδίως τη σεληνιακή σκόνη και τις θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κινούμενα μέρη.

Ο τραχύς νότιος πόλος του φεγγαριού είναι περιζήτητος λόγω του υδάτινου πάγου, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί πηγή καυσίμων, οξυγόνου και πόσιμου νερού για μελλοντικές αποστολές, αλλά το ανώμαλο έδαφός του καθιστά την προσεδάφιση πρόκληση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ