JAS 39 Gripen
Κόσμος

Η Βραζιλία «ετοιμάζεται» για Γ' Παγκόσμιο! Επενδύει 10 δις στην αεροπορία της-Θέλει να διπλασιάσει τον στόλο μαχητικών Gripen της!

Σύμφωνα με σημερινές αναφορές από διεθνή μέσα, η Βραζιλία σκοπεύει να επενδύσει κεφάλαια αξίας 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την έρευνα, την ανάπτυξη και την απόκτηση εξοπλισμού για τον στρατό της, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού του στόλου μαχητικών jets της τύπου Gripen και της χρηματοδότησης προγραμμάτων της εγχώριας κατασκευάστριας αεροσκαφών Embraer για αεροπλάνα εναέριου ανεφοδιασμού. Αυτό ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας νωρίτερα μέσα στον μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο μέτρο, το οποίο αποκαλύφθηκε στις 11 Αυγούστου, αποτελεί μέρος του προγράμματος Growth Acceleration Program (PAC) της βραζιλιάνικης κυβέρνησης. Τα προγράμματα του PAC αφορούν διάφορους τομείς και εφαρμόζονται εδώ και πολλά έτη, ωστόσο το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως δόθηκε έμφαση και στον τομέα της άμυνας, τον οποίο η Βραζιλία φαίνεται πρόθυμη να εξελίξει.

«Ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων με υπερσύγχρονες τεχνολογίες, η ενίσχυση των δυνατοτήτων της εθνικής άμυνας και η φύλαξη των συνόρων είναι κάποιοι από τους στόχους του νέου PAC» αναφέρει η σελίδα της κυβέρνησης στο διαδίκτυο.

Η Βραζιλία σκοπεύει να επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια μέχρι το 2026, και άλλα τόσα χρήματα μετά το συγκεκριμένο έτος, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα για μετά το 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και το πρόγραμμα αυτό δεν απαιτεί νομοθετική έγκριση, μιας και είναι ένα ομοσπονδιακό επενδυτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από κυβερνητικά κεφάλαια, αναμένεται πως μπορεί να συναντήσει αρκετά προβλήματα. Αρχικά είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν οικονομικές προκλήσεις που θα συρρικνώσουν τον αρχικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον σύμφωνα με αναφορές ειδικών από την χώρα της Νότιας Αφρικής.

«Οι επικεφαλής έχουν κάνει συχνά περικοπές τα τελευταία χρόνια. Οι επενδύσεις θα εξαρτώνται από τις ετήσιες οικονομικές δυνατότητες της κυβέρνησης, τον έλεγχο στα έξοδα και στην οικονομική πρόοδο της χώρας» δήλωσε Cristiano Noronha, αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Arko Advice.

Τι Όπλα θα Αγοράσουν;

Όπως και να έχει, με τόσα πολλά χρήματα οι βραζιλιάνικες ένοπλες δυνάμεις μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά. Για την πολεμική αεροπορία τους, το πλάνο αναφέρει την παραγωγή και την απόκτηση 34 μαχητικών JAS-39 Gripen, πράγμα που σχεδόν θα διπλασίαζε τον τωρινό στόλο της χώρας. Η Βραζιλία είχε υπογράψει συμβόλαιο με την σουηδική Saab το 2014 για 36 τέτοια μαχητικά έναντι 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2022 ζήτησαν άλλα τέσσερα jets. Τα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το 2027.

Το υπουργείο μίλησε και για ένα άλλο πρόγραμμα απόκτησης εντός του PAC: την αγορά 9 αεροσκαφών C-390 Millennium, γνωστά ως KC-390, τα οποία παράγει η τοπική εταιρεία Ebramer και είναι ικανά να ανεφοδιάζουν με καύσιμο άλλα αεροσκάφη εν πτήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...
Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...