Κόσμος

H Iνδία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το πρώτο ηλιακό παρατηρητήριο

Μετά την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3 στη Σελήνη, η Ινδία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το Aditya-L1, το πρώτο διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο της χώρας. Το νέο διαστημικό σκάφος θα μελετήσει τα διάφορα στρώματα και φαινόμενα του Ήλιου και αναμένεται να εκτοξευθεί τέλη Αυγούστου ή μέσα στον Σεπτέμβριο.

Το Aditya-L1 συναρμολογήθηκε στο Δορυφορικό Κέντρο U.R. Rao του Bengaluru και μεταφέρθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan της Sriharikota στις 14 Αυγούστου 2023. Το διαστημικό σκάφος θα εκτοξευθεί με τον ίδιο πύραυλο που μετέφερε στο διάστημα το Chandrayaan-1 και την αποστολή Mars Orbiter.

Το διαστημικό σκάφος πρόκειται να τοποθετηθεί σε τροχιά που θα περιβάλλει το σημείο Lagrange 1 (L1) στο σύστημα Ήλιος-Γη, σε απόσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Αυτή η στρατηγική τοποθέτηση σε τροχιά προσδίδει ένα βασικό πλεονέκτημα: την αδιάλειπτη παρατήρηση του Ήλιου. Με άλλα λόγια, επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση των ηλιακών δραστηριοτήτων και της επιρροής τους στον διαστημικό καιρό, σε πραγματικό χρόνο.

Το διαστημικό σκάφος θα μεταφέρει επτά ωφέλιμα φορτία που έχουν σχεδιαστεί για να εξετάζουν διακριτά στρώματα του Ήλιου – από τη φωτόσφαιρα έως τη χρωμόσφαιρα, με αποκορύφωμα το στέμμα, το απώτατο στρώμα από τον πυρήνα του Ήλιου. Αυτή η πολύπλευρη προσέγγιση χρησιμοποιεί μια σειρά από ανιχνευτές ηλεκτρομαγνητικών, σωματιδιακών και μαγνητικών πεδίων για να αποκομίσει ολοκληρωμένες γνώσεις.

Η αποστολή θα εξερευνήσει το πώς ο Ήλιος θερμαίνει το εξωτερικό του στρώμα (το στέμμα) εκατομμύρια βαθμούς, πώς εκτοξεύει τεράστια νέφη πλάσματος (στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας) και πώς παράγει εκλάμψεις και εκρήξεις, μεταξύ άλλων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ