Κόσμος

Ανατροπή στην ιαπωνική αγορά! Γιατί οι Ιάπωνες λένε «αντίο» στο ρύζι

Μπορεί η Ιαπωνία να φημίζεται για τη λατρεία της για το ρύζι αλλά φαίνεται πώς έχει αρχίσει να αλλάζει γούστο λόγω... ακρίβειας. Όπως όλα δείχνουν, οι Ιάπωνες στρέφονται σε φθηνότερες επιλογές και μία από αυτές είναι το ψωμί.

Είναι η πρώτη φορά που Ιάπωνες τρώνε τόσο λίγο ρύζι στην ιστορία τους και φαίνεται πώς οι εταιρείες ρυζιού έχουν αρχίσει να ανησυχούν.

Σε απόσταση μερικών μέτρων από το Ιαπωνικό εστιατόριο Washoku που έχει προβληματιστεί αρκετά με τις πωλήσεις ρυζιού, υπάρχει ένα άγαλμα με έναν γιγάντιο κόκο ρυζιού που σηματοδοτεί το άνοιγμα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.  

Από τα ψηλά στα... χαμηλά

Το μεγάλο εμπόριο ρυζιού στην Ιαπωνία ξεκίνησε κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Στο σήμερα όμως η κυριαρχία του ρυζιού στο ιαπωνικό τραπέζι φαίνεται πως χάνει από τις πολλές νέες εναλλακτικές που κυκλοφορούν.

Το 1962 η κατανάλωση ρυζιού έφτασε σε φοβερά υψηλά επίπεδα αφού ο μέσος άνθρωπος έτρωγε 118 κιλά τον χρόνο, με τουλάχιστον 5 μπολ ρυζιού τη μέρα σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας. 

Μέχρι το 2020 η κατανάλωση μειώθηκε στα 51 κιλά τον χρόνο, ενώ το 2011 ήταν η πρώτη φορά που τα ιαπωνικά νοικοκυριά ξόδεψαν περισσότερα για ψωμί παρά για ρύζι. 

Σήμερα ένα τυπικό ιαπωνικό πρωινό είναι πιο πιθανό να είναι τοστ και ένα βραστό αυγό παρά το παραδοσιακό ρύζι, ψητό ψάρι, σούπα miso και τουρσιά.

Η εύκολη λύση που ονομάζεται ψωμί

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του διανομέα ρυζιού Makino, το 84,8% των ερωτηθέντων είπε ότι έτρωγε ρύζι κάθε μέρα, αλλά το 68,1% είπε ότι το έτρωγε μόνο μία φορά την ημέρα, με μόλις το 16,7% να το προτιμά και στα τρία γεύματα.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις ψωμί, ειδικά τα πρωινά» λέει η Nanami Mochida, δασκάλα κοντά στο Τόκιο και μητέρα μιας έφηβης κόρης.

«Η προετοιμασία ενός ιαπωνικού πρωινού απαιτεί περισσότερο χρόνο» προσθέτει. «Πρέπει να ξεπλύνετε πρώτα το ρύζι και μετά μπορεί να χρειαστούν 30 λεπτά έως μία ώρα για να μαγειρέψετε, ακόμη και με μια χύτρα ρυζιού»

Η συνοικία Φουκουσίμα της Οσάκα ήταν κάποτε το «χωριό» του ρυζιού μιας και είχε περίπου 50 καταστήματα που το πουλούσαν. Τώρα έχουν απομείνει μόνο πέντε, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης 100 ετών των Shigeru και Teruyo Okumura, η οποία διαθέτει ρύζι από όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ