Κόσμος

Πόσο χρόνο θα ζούσαμε στο διάστημα χωρίς στολή αστροναύτη;

Κάτι που πρέπει να παραδεχθούμε όλοι, είναι ότι στην παιδική μας ηλικία όλοι φανταστήκαμε, έστω και για μία στιγμή, να γίνουμε αστροναύτες και να «κατακτήσουμε» το διάστημα. Λίγο ο κινηματογράφος, με το Star Wars και το Star Trek, λίγο τα παιδικά με τον «σερίφη του διαστήματος», η ιδέα υπήρχε στο μυαλό μας.

Η πραγματικότητα από τη φαντασία, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, διαφέρει, καθώς για να επιβιώσει κανείς σε ένα – τόσο – ξένο περιβάλλον σε σχέση με τη Γη, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως για την παράδειγμα τη στολή του αστροναύτη. Αυτές είναι, στην ουσία, που επιτρέπουν σε έναν κατάλληλα προετοιμασμένο αστροναύτη να βγαίνει για μικρό χρονικό διάστημα από το διαστημόπλοιο, παρέχοντας του αέρα, νερό, πίεση και τη φυσική προστασία, που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να επιβιώσει. Ωστόσο, ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

Πόσο χρόνο θα ζούσαμε στο διάστημα χωρίς στολή αστροναύτη

Παρόλο που ο κινηματογράφος αποτυπώνει, κάπως, βίαια τον θάνατο ενός ανθρώπου που δεν φοράει τη στολή του αστροναύτη, όσο βρίσκεται στο διάστημα, η αλήθεια είναι ότι ως είδος δεν θα αντέχαμε αρκετά χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το space.com επικαλέστηκε τον Stefaan de Mey, ανώτερο υπεύθυνο στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), αναφέροντας τα εξής: «Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ένα θέμα 10 έως 15 δευτερολέπτων, θα χάσετε τις αισθήσεις σας λόγω έλλειψης οξυγόνου».

Ο ρόλος του οξυγόνου

Μπορεί, διαβάζοντάς το, να σας φαίνεται ως πολύ μικρό το χρονικό διάστημα, ωστόσο συμβαίνει επειδή δεν θα θέλατε να κρατήσετε την αναπνοή σας πριν εκτοξευτείτε στο διάστημα. Στο σκοτεινό κενό του διαστήματος, το οξυγόνο που μας συντηρεί θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα

«Το οξυγόνο αρχίζει να διαστέλλεται και να διαρρηγνύει τους πνεύμονές σας, να τους διαλύει και αυτό θα προκαλούσε βρασμό και φούσκωμα του αίματός σας, το οποίο αμέσως θα προκαλούσε εμβολή και θα είχε μοιραίο αντίκτυπο στο σώμα σας» σημείωσε επίσης ο de Mey.

Οι δύτες αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο, όταν η πίεση του νερού μειώνεται καθώς ανεβαίνουν από τα βάθη. Όπως επισημαίνει, ο ειδικός οι αστροναύτες, για να μην εισέλθουν στο διάστημα απροστάτευτοι, θα πρέπει να αδειάσουν τους πνεύμονές τους όσο το δυνατός περισσότερο. Η πλήρης έλλειψη πίεσης προκαλεί επίσης άλλα, αν και λιγότερο άμεσα, θανατηφόρα προβλήματα.

Τι θα συμβεί ακριβώς

Στην καλύτερη περίπτωση, θα είχαμε μερικά δευτερόλεπτα, προτού το οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματός μας εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσετε.

Επειδή δεν θα ήμασταν σε θέση να αλλάξουμε κάπως την κάτασταση, στην οποία έχουμε περιέλθει, θα ακολουθούσε εγκεφαλικός θάνατος μέσα σε λίγα λεπτά, εκτός αν μας έσωζαν και μας μετέφεραν πίσω στην ασφάλεια του υπό πίεση, πλούσιου σε οξυγόνο περιβάλλοντος ενός διαστημόπλοιου και σας έκαναν ανάνηψη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή