Κόσμος

Λίβανος: Παρεμποδίζονται οι προσπάθειες απονομής δικαιοσύνης για την έκρηξη της Βηρυτού

Τρία χρόνια μετά, οι πολιτικές παρεμβάσεις έχουν εκτρέψει τις προσπάθειες της δικαιοσύνης, απομακρύνοντας τις ελπίδες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την τραγωδία και για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Η έκρηξη της Βηρυτού προκλήθηκε από πυρκαγιά σε αποθήκη όπου είχαν τοποθετηθεί, χωρίς τις αναγκαίες προφυλάξεις, τόνοι νιτρικού αμμωνίου, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις προς τους υπευθύνους.

Η ένωση των οικογενειών των θυμάτων, που αγωνίζεται εδώ και τρία χρόνια για δικαιοσύνη, έχει καλέσει τους Λιβανέζους να συμμετάσχουν μαυροφορεμένοι σε διαδήλωση με προορισμό το λιμάνι σήμερα το απόγευμα, 4 Αυγούστου.

«Είναι μια μέρα πένθους και διαμαρτυρίας κατά του λιβανέζικου κράτους που πολιτικοποιεί την υπόθεση και αναμειγνύεται στο έργο της δικαιοσύνης», δήλωσε η Ρίμα Ζαχέντ που έχασε τον αδελφό της Αμίν, εργαζόμενο στο λιμάνι. «Τρία χρόνια μετά την έκρηξη, η δικαιοσύνη παρεμποδίζεται και η αλήθεια κρύβεται. Πλέον κανένας από τους προφυλακισμένους δεν βρίσκεται στην φυλακή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώτος δικαστής που επιφορτίσθηκε το 2020 με την έρευνα αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει, αφού απήγγειλε κατηγορίες κατά του πρώην πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ και τριών πρώην Υπουργών.

Ο διάδοχός του στην έρευνα, ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ, στράφηκε με την σειρά του κατά πολιτικών αξιωματούχων, αλλά το κοινοβούλιο αρνήθηκε να άρει την ασυλία των βουλευτών κατά των οποίων ασκήθηκε δίωξη, το υπουργείο Εσωτερικών αντιτάχθηκε στην ανάκριση αξιωματούχων και οι δυνάμεις ασφαλείας αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης.

Ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ αναγκάσθηκε να διακόψει την έρευνα επί 13 μήνες εξαιτίας των δεκάδων αγωγών εναντίον του εκ μέρους πολιτικών αξιωματούχων και των ασφυκτικών πιέσεων.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ξαναξεκίνησε την έρευνα προκαλώντας γενική κατάπληξη. Τότε, ο γενικός εισαγγελέας άσκησε εναντίον του Μπιτάρ δίωξη για απείθεια, αφού ο δικαστής άσκησε δίωξη κατά σειράς υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του Λίβανου.

Ο γενικός εισαγγελέας διέταξε επίσης την αποφυλάκιση 17 προφυλακισμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νομικός που παρακολουθεί την έρευνα δήλωσε ότι ο δικαστής Μπιτάρ είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την δουλειά του και να συντάξει το κατηγορητήριο, δηλώνοντας ότι έχει δώσει την υπόσχεσή του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα φθάσουμε στην αλήθεια, διότι η αλήθεια δεν πεθαίνει όσο την αναζητούμε», λέει η Ρίμα Ζαχέντ.

Χθες, 300 μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι Human Rights Watch (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία, καθώς και οι οικογένειες των θυμάτων ανανέωσαν την έκκληση για την σύσταση διεθνούς επιτροπής έρευνας.

«Μία διεθνής δραστηριοποίηση είναι αναγκαία για να σπάσει η κουλτούρα της ατιμωρησίας στον Λίβανο», δήλωσε ο Ραμζί Καΐς του HRW.

«Οι αρχές έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτουν για να σταματήσουν ή ξεδιάντροπα να παρεμποδίσουν την εθνική έρευνα ώστε να αποφύγουν να λογοδοτήσουν», δήλωσε η Άγια Μαζούμπ, τοπική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...
Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...