Homar-K
Κόσμος

Καταφτάνουν οι 200+ νοτιοκορεάτικοι «Αστακοί» στην Πολωνία-Με αυτούς σκοπεύει να διαλύσει τον ρωσικό στρατό η Βαρσοβία! (Εικόνες)

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η Πολωνία το τελευταίο διάστημα έχει υπογράψει μία σειρά από πανάκριβες και μαζικές συμφωνίες αμυντικού χαρακτήρα, οι οποίες έχουν φυσικά στόχο να εκσυγχρονίσουν τις ένοπλες δυνάμεις της. 

Εκτός από πολύ σημαντικές παραγγελίες αμερικανικών και άλλων δυτικών οπλικών συστημάτων, η Πολωνία έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για νοτιοκορεάτικο όπλα, όπως τα κύρια άρματα μάχης K2 και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 A1 (τα οποία και έχει παραγγείλει σε εκατοντάδες μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τώρα, εντός του 2023, τέθηκε σε λειτουργία στην Πολωνία το πολύ ενδιαφέρον σύστημα Homar-K, το οποίο αποτελεί την πολωνική εκδοχή του νοτιοκορεάτικου K239 Chunmoo. Για να δούμε όμως, πώς μπορεί να βοηθήσει την Βαρσοβία σε έναν πιθανό πόλεμο με την Ρωσία και τους συμμάχους της;

«Αστακός»: Ο Πολλαπλός Εκτοξευτής από την Σεούλ

Όλα ξεκίνησαν το 2010, όταν μία πολωνική κοινοπραξία ηγούμενη από την Huta Stalowa Wola υπέγραψε συμβόλαιο για την ανάπτυξη ενός εγχώριου συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων.

Αν και αρχικά το πρόγραμμα, το οποίο ονομάστηκε WR-300 Homar (Αστακός) πάγωσε, η Πολωνία επιτάχυνε τα εξοπλιστικά της προγράμματα μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. 

Έτσι πέρυσι, η Βαρσοβία συμφώνησε με την Νότια Κορέα την απόκτηση 228 εκτοξευτών και 23 χιλιάδων ρουκετών για αυτά τα συστήματα, ενώ έλαβε παράλληλα άδεια εγχώριας παραγωγής των πυρομαχικών. Το νέο Homar-K αποτελεί μία νέα έκδοση του νοτιοκορεάτικου K239 Chunmoo, τροποποιημένη ειδικά για να καλύψει τις ανάγκες του πολωνικού στρατού.

Όπως προαναφέραμε, οι παραδόσεις ξεκινήσαν μέσα στο 2023.

Δυνατότητες

Το Homar-K χρησιμοποιεί διαφορετικό σασί από το νοτιοκορεάτικο K239, αφού βασίζεται σε αυτό του πολωνικού στρατιωτικού φορτηγού Jelcz 882. Το «K» στην ονομασία του σημαίνει πως είναι τροχοφόρο, γεγονός που ίσως υποδεικνύει ότι μία έκδοση με ερπύστριες βρίσκεται στα σκαριά. 

Το πολωνικό Homar-K είναι σε γενικά πλαίσια παρόμοιο με τους εκτοξευτές HIMARS των Αμερικανών. Το σύστημα δεν διαθέτει σωλήνες εκτόξευσης αλλά αντίθετα μεταφέρει δύο αρθρωτά κοντέινερς με ρουκέτες. Οι ρουκέτες εκτοξεύονται απευθείας από αυτά τα κοντέινερς. 

Το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων, όπως ρουκέτες 130, 227 και 230 χιλιοστών. Κάθε μία από αυτές επιδεικνύει διαφορετική εμβέλεια, η οποία μέγιστα εκτιμάται πως φτάνει τα 800 χιλιόμετρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο για τον ρόλο του, ο πολωνικός «Αστακός» σχεδιάστηκε για να εξαπολύει ακριβείς επιθέσεις πίσω από τις πρώτες γραμμές της μάχης. Μπορεί να εμπλακεί με αποθήκες πυρομαχικών, συγκεντρώσεις στρατευμάτων και στρατιωτικών οχημάτων, ραντάρ, διοικητικά κέντρα, γέφυρες, πεδία προσαπογειώσεων και άλλους σημαντικούς εχθρικούς στόχους. Το Homar-K μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έναντι ολόκληρων περιοχών ή έναντι εχθρικών πυροβολικών συστημάτων.

Τέλος, να σημειώσουμε πως ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του είναι η ακρίβεια. Λέγεται πως μπορεί να πλήξει εχθρικούς στόχους σε βεληνεκές μόλις 60 με 80 χιλιομέτρων με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια.

GALLERY

K239 Chunmoo
K239 Chunmoo
K239 Chunmoo
K239 Chunmoo
K239 Chunmoo
K239 Chunmoo
K239 Chunmoo
K239 Chunmoo
K239 Chunmoo
K239 Chunmoo
Homar-K
Homar-K
Homar-K
Homar-K
Homar-K
Homar-K
Homar-K
Homar-K
Homar-K
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή