Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Λάδι στη "φωτιά" της ενεργειακής κρίσης: Με αναστολή στις εξαγωγές πετρελαίου απειλεί η παράλληλη κυβέρνηση της Λιβύης

Εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η Λιβύη αποτελεί σημείο περαιτέρω αποσταθεροποίησης, καθώς λόγω των εσωτερικών ταραχών και των διαφωνιών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η ανατολική πλευρά απειλεί με παύση των εξαγωγών πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παράλληλη κυβέρνηση που είναι εγκατεστημένη στην ανατολική Λιβύη απείλησε χθες Σάββατο ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές υδρογονανθράκων –της κυριότερης πηγής προσόδων της χώρας–, κατηγορώντας την αντίπαλη, που έχει έδρα την πρωτεύουσα Τρίπολη, για κατασπατάληση των χρημάτων από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Οι κυριότεροι τερματικοί σταθμοί από όπου εξάγεται το πετρέλαιο της Λιβύης βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αχανή περιοχή υπό τον έλεγχο της παράλληλης κυβέρνησης την οποία υποστηρίζει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου όμως διαχειρίζονται αντιθέτως η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) και η κεντρική τράπεζα, με έδρα την Τρίπολη (δυτικά), όπου βρίσκεται η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, την οποία αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο η νομιμότητά της έχει λήξει και χαίρει της στήριξης του καθεστώτος της Άγκυρας.

Σε ανακοίνωσή της, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο μεταβατικός επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης Οσάμα Χαμάντ τονίζει πως είναι έτοιμος να «εμποδίσει (...) την εξαγωγή πετρελαίου και αερίου», αξιώνοντας να υπάρξει «κατάσχεση» των εσόδων που διαχειρίζεται η αντίπαλη. Απειλεί επίσης να προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να να οριστεί «δικαστικός διαχειριστής» που θα χειρίζεται τα κεφάλαια που θα κατασχεθούν.

Αναφερόμενος σε έκθεση της λιβυκής αρχής διοικητικού ελέγχου, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού, ανέφερε πως «διαπιστώθηκαν (...) κατάφωρες παραβιάσεις από την κυβέρνηση [σ.σ. του κ. Ντμπάιμπα] όσον αφορά δημόσια κεφάλαια».

Τόνισε την «κατασπατάληση δισεκατομμυρίων (...) για πράγματα που δεν αποτελούν προτεραιότητα με δεδομένη την κατάσταση της χώρας σήμερα».

Η έκθεση δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα, αλλά το περιεχόμενό της κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει πως το υλικό που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο είναι αυθεντικό.

Η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου σε όλη την Αφρική, παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και συνεχίζει να ταλανίζεται από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις αρχές στο ανατολικό και στο δυτικό της τμήμα.

Έκτοτε, οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας της βόρειας Αφρικής έχουν αποκλειστεί επανειλημμένα από τις αρχές στις ανατολικές περιοχές, που ζητούν το δικό τους μερίδιο από τα πετρελαϊκά έσοδα, κι ένοπλες ομάδες που απαιτούν να τους δοθούν χρήματα ή προβάλλουν πολιτικά αιτήματα.

Τη 16η Μαΐου, το κοινοβούλιο με έδρα το ανατολικό τμήμα της χώρας απομάκρυνε τον προηγούμενο επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης Φάτι Μπασάγα και ονόμασε τον υπουργό Οικονομικών του Οσάμα Χαμάντ μεταβατικό πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...