Κόσμος

Βρετανία: Σάλος με τη συνεργασία βρετανικών πανεπιστημίων με το Ιράν για την κατασκευή drone

Το Ιράν στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, εφοδιάζοντάς την με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η βρετανική κυβέρνηση ερευνά καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες βρετανικά πανεπιστήμια συνεργάζονταν με το Ιράν σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή drone, παρά τη νομική απαγόρευση που ισχύει.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ερωτήθηκε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο για το θέμα αυτό, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Jewish Chronicle. «Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα όλες τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ελέγχων εξαγωγής και αντιλαμβάνομαι ότι στελέχη του υπουργείου Εμπορίου ερευνούν αυτή τη στιγμή τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν» στο άρθρο αυτό, είπε.

«Δεν θα ανεχτούμε συνεργασίες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο Σούνακ, αναφερόμενος στην εντατικοποίηση των ελέγχων γύρω από τις συνεργασίες των πανεπιστημίων στον τεχνολογικό τομέα.

Τουλάχιστον 11 πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων του Κέμπριτζ και της Γλασκώβης, φέρεται ότι συμμετείχαν σε μελέτες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές στο Ιράν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επικαλούμενη αναλύσεις χιλιάδων άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικές επιθεωρήσεις μετά το 2017, η Jewish Chronicle έγραψε ότι Βρετανοί ερευνητές εργάστηκαν για να βελτιώσουν την ταχύτητα και το βεληνεκές των drone. Ένα άλλο πανεπιστήμιο συνεργάστηκε με Ιρανούς επιστήμονες για να δοκιμάσουν νέα συστήματα ελέγχου των drone, με στόχο να βελτιωθεί ο χρόνος ανταπόκρισής τους σε «στρατιωτικές εφαρμογές».

Η Βρετανία απαγορεύει την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας στο Ιράν και επέβαλε κυρώσεις σε πρόσωπα και ιρανικούς οργανισμούς που κατηγορούνται ότι παρέδωσαν στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει παραλάβει «εκατοντάδες» ιρανικά drone που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα «για επιθέσεις στο Κίεβο και για να τρομοκρατηθεί ο ουκρανικός πληθυσμός».

Τα βρετανικά πανεπιστήμια που καταγγέλθηκαν από την εφημερίδα δηλώνουν ότι τηρούν τις ακαδημαϊκές και νομικές υποχρεώσεις τους στις διεθνείς συνεργασίες τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή