Κόσμος

Γερμανία: Το ένα τρίτο των ανδρών δέχεται τη βία κατά των γυναικών

Το 33% των ανδρών στη Γερμανία (ηλικίας 18-35)  δήλωσαν ότι δεν "πειράζει" να χτυπήσουν τη γυναίκα τους ενώ τσακώνονται.

Παράλληλα, το 34% παραδέχτηκε ότι είχε ασκήσει βία κατά των γυναικών στο παρελθόν. Αυτά τα αποτελέσματα είναι «σοκαριστικά», δήλωσε ο Karsten Kassner του Federal Forum Men, μιας ομάδας που κάνει εκστρατεία για την ισότητα των φύλων.

«Είναι προβληματικό το γεγονός ότι το ένα τρίτο των ανδρών που ερωτήθηκαν ευτελίζουν τη σωματική βία κατά των γυναικών. Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει επειγόντως», δήλωσε για τον όμιλο Funke.

Η εθνική έρευνα διεξήχθη μεταξύ 9 και 21 Μαρτίου, διαδικτυακά, σε δείγμα 1.000 ανδρών και 1.000 γυναικών μεταξύ 18 και 35 ετών.

Περισσότερες από 115.000 γυναίκες ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Τα ίδια χρόνια, 301 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον νυν ή πρώην σύντροφό τους. Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann δήλωσε το 2022 ότι θα πιέσει για νομικές αλλαγές για να τιμωρηθεί αυστηρότερα η βία κατά των γυναικών, λέγοντας ότι τέτοιες πράξεις δεν πρέπει να υποβαθμίζονται ως «ιδιωτικές τραγωδίες».

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, το θέμα καλύπτεται από ορισμένες οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ, ιδίως στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, της ισότητας των φύλων και της πολιτικής ασύλου. Για παράδειγμα, μια οδηγία της ΕΕ που θεσπίζει ελάχιστα πρότυπα για τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία όλων των θυμάτων οποιουδήποτε εγκλήματος εγγυάται ότι τα δικαιώματα των θυμάτων βίας λόγω φύλου διασφαλίζονται σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας.

Στις 8 Μαρτίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια νέα οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η πρόταση αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ από τέτοια βία.

Οι νέοι κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και της βίας στον κυβερνοχώρο. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός αναφέρεται στη μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων, την καταδίωξη στον κυβερνοχώρο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και την ηλεκτρονική υποκίνηση βίας ή μίσους. Η οδηγία θα εγγυηθεί επίσης ότι τα θύματα έχουν: πρόσβαση στη δικαιοσύνη, το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση, δωρεάν πρόσβαση σε τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης και κέντρα υποδοχής έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση βιασμού.

H Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας – η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» – είναι το σημείο αναφοράς για τα διεθνή πρότυπα σε αυτόν τον τομέα.

Η Σύμβαση είναι το πρώτο διεθνές έγγραφο που περιλαμβάνει ορισμό του φύλου και ποινικοποιεί εγκλήματα όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο εξαναγκαστικός γάμος, η καταδίωξη με σκοπό την παρενόχληση, η αναγκαστική άμβλωση και η αναγκαστική στείρωση.

Αναγνωρίζει τη βία κατά των γυναικών ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια μορφή διάκρισης και αποδίδει ευθύνη στα κράτη μέλη εάν δεν ανταποκρίνονται επαρκώς σε αυτή τη μορφή βίας.

Η Σύμβαση καθορίζει ολοκληρωμένα νομικά και πολιτικά μέτρα για την πρόληψη αυτής της βίας και την προστασία και βοήθεια των θυμάτων. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν συλλογή δεδομένων, ευαισθητοποίηση, νομικά μέτρα για την ποινικοποίηση αυτής της βίας και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης.

Η Σύμβαση αντιμετωπίζει επίσης τη διάσταση της βίας με βάση το φύλο σε θέματα που σχετίζονται με το άσυλο και τη μετανάστευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ