Κόσμος

Ομοσπονδιακός εισαγγελέας για δηλώσεις Καϊλή περί κακομεταχείρισης: «Η έρευνα δεν τελείωσε»

Τη δική του απάντηση έδωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Φρεντερίκ Βαν Λε, σχετικά με τα όσα δήλωσε η Εύα Καϊλή περί κακομεταχείρισης μέσα στις φυλακές.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας μίλησε σε συνέντευξή του στη Le Soir για το Qatargate και τα όσα υποστήριξε η Εύα Καϊλή για κακομεταχείριση και δυσκολία πρόσβασης σε δικηγόρο.

«Η απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις στον Τύπο θα μας οδηγούσε σε παραβίαση του απορρήτου της έρευνας και του τεκμηρίου της αθωότητας. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω» σημείωσε ο Βαν Λε.

Επίσης, σχετικά με το εάν απαγορεύτηκε στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή να βλέπει την κόρη της όσο ήταν στις φυλακές του Χάρεν, απάντησε ότι «αυτό δεν είναι a priori αρμοδιότητα του εισαγγελέα. Αλλά ελέγξαμε ότι τηρήθηκε η συνήθης διαδικασία, επιτρέποντας έτσι έναν ορισμένο αριθμό επισκέψεων. Η κ. Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε. Ωστόσο, γνωρίζω ότι οι ανακριτές ήταν ευαίσθητοι στην κατάσταση. Ο εγκλεισμός μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητος. Η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή. Πολλές φωνές έχουν υψωθεί κατά του εγκλεισμού της κυρίας Καϊλή, αλλά ποιον ακούμε όταν πρόκειται για μια γυναίκα ρομά, που έχει και παιδιά, που μπαίνει στη φυλακή;».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Φρεντερίκ Βαν Λε, ρωτήθηκε, επίσης, εάν η υπόθεση «ξεφουσκώνει», καθώς όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος μόνο οι Παντσέρι και Κοτσολίνο παραμένουν υπό κράτηση. Ωστόσο, ο εισαγγελέας σημείωσε πως «καθόλου» δεν «ξεφουσκώνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η προληπτική κράτηση περιορίζεται σε ορισμένες καταστάσεις: για τη διατήρηση της έρευνας – ιδίως αποτρέποντας ορισμένους υπόπτους να έρθουν σε επαφή με εικαζόμενους συνεργούς ή εμποδίζοντας τη διαφυγή ενός κατηγορούμενου αγνώστου – και να εξασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια. Δεν σημαίνει λοιπόν επειδή αποφυλακίζεται κάποιος ότι τελείωσε η έρευνα, υπάρχουν ακόμη μαρτυρίες για συλλογή, αντιπαραθέσεις για οργάνωση κ.λπ. Πόσο μάλλον εδώ, που βρισκόμαστε σε ένα σύνθετο φάκελο, με βουλευτικές ασυλίες, σχέσεις με χώρες που δεν θέλουν απαραίτητα να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Το τέλος μιας προληπτικής κράτησης δεν σημαίνει τίποτα για την ουσία του φακέλου».

«Η Εύα Καϊλή παρέμεινε έγκλειστη για τέσσερις μήνες, όσο ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος ομολόγησε αρκετές πτυχές της υπόθεσης. Αυτό δεν είναι αμείλικτο ως προς την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;» ρωτήθηκε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

«Δεν υπάρχει αμείλικτο» απάντησε και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι τέσσερις μήνες είναι πολύ, αλλά ας θυμηθούμε ότι η έρευνα είναι δύσκολη και οι κατηγορίες – διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – σοβαρές. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι εάν η προληπτική κράτηση αποφασιστεί από τον ανακριτή, η νομιμότητα της διατήρησης αυτής της κράτησης πρέπει να ελεγχθεί από αρκετούς δικαστές: την εισαγγελία, τον δικαστή του τμήματος του συμβουλίου εντός πέντε ημερών από την έκδοση εντάλματος σύλληψης και τέλος στην έφεση, ενώπιον του εφετείου, από άλλους τρεις δικαστές. Επομένως, ο νόμος παρέχει πολλές διασφαλίσεις για την αποφυγή αυθαίρετων κρατήσεων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...