Κόσμος

Φωτογραφικά «κλικ» και βίντεο από την ορκωμοσία των 600 βουλευτών στην Τουρκία

Με την ορκωμοσία των 600 βουλευτών, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρχισε η 28η περίοδος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ορκίζεται το Σάββατο, έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΑΚΡ, ενώ ήταν εμφανώς ευδιάθετος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από την ορκωμοσία των βουλευτών της Άγκυρας, τηρήθηκε παραδοσιακά ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ιδρυτή της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Στην πρώτη συνεδρίαση της τουρκική εθνικής αντιπροσωπίας προήδρευσε ο 75χρονος πρόεδρος του MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είναι ο γηραιότερος εν ενεργεία βουλευτής, ενώ ο πρόεδρος του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που παρακολούθησε την ορκωμοσία από το θεωρείο, καθώς δεν είναι πλέον βουλευτής. Σημειώνεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν σηκώθηκε όπως όλοι όταν εμφανίστηκε ο Ερντογάν.  

Στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας οι βουλευτές ορκίζονται κατά μόνας, γι’ αυτό και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου έως τα μεσάνυχτα.

Στην τελετή παρέστησαν πολλοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ξένων αποστολών, συμπεριλαμβανομένων των πρέσβεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, και του υπηρεσιακού ΥΠΕΞ Β. Κασκαρέλη.

 Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο Σάββατο, παρά τις ιστορικά τεταμένες σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ