Καθολική Εκκλησία
Κόσμος

Η Καθολική Εκκλησία στην Ισπανία ανακάλυψε εκατοντάδες κακοποιούς παιδιών μεταξύ των κληρικών της

Μια έρευνα της Ισπανικής Καθολικής Εκκλησίας για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από μέλη του κλήρου και του λαϊκού προσωπικού έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής 728 φερόμενους κακοποιούς και 927 θύματα από τη δεκαετία του 1940, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση, όπως αναφέρει το Reuters .

«Αναγνωρίζουμε τη ζημιά που προκλήθηκε», δήλωσε ο Χοσέ Γκάμπριελ Βέρα, εκπρόσωπος της διάσκεψης των επισκόπων της Ισπανίας.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε όλα τα θύματα, να τα συνοδεύσουμε στη θεραπεία τους». Το θέμα ήρθε στο επίκεντρο στην Ισπανία το 2021 αφού η εφημερίδα El Pais ανέφερε περισσότερες από 1.200 υποτιθέμενες περιπτώσεις, χρόνια μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που συγκλόνισαν την Εκκλησία σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιρλανδία και η Γαλλία.

Έχουν ξεκινήσει αρκετές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας υπό την ηγεσία του διαμεσολαβητή της χώρας, καθώς και μιας εσωτερικής έρευνας της Εκκλησίας. «Θέλουμε να μάθουμε τι πήγε στραβά στην επιλογή των υποψηφίων για την ιεροσύνη, τι πήγε στραβά κατά την εκπαίδευσή τους... τι οδήγησε ένα άτομο που αποφάσισε να παραδοθεί στον Θεό να διαπράξει σεξουαλική κακοποίηση».

Η έκθεση, η οποία συγκέντρωσε τις μαρτυρίες των θυμάτων, δεν αποτελεί απόδειξη ενοχής ή αθωότητας. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό δείχνουν ότι πάνω από το 99% των φερόμενων ως δραστών ήταν άνδρες και ότι οι μισοί από τους δράστες ήταν κληρικοί. Τα περισσότερα από τα καταγεγραμμένα θύματα σημειώθηκαν τη δεκαετία 1960-1980.

Σύμφωνα με τα θύματα - κυρίως άνδρες - περισσότερο από το 63% των φερόμενων ως δραστών έχασαν τη ζωή τους. Πέρυσι, η εθνική εισαγγελία της Ισπανίας έγραψε σε επιστολή της προς τον Διαμεσολαβητή ότι η εσωτερική έρευνα της Εκκλησίας ήταν «μερική» και «λίγη χρησιμότητα».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ