Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αναπτύξει ακόμη περισσότερα στρατεύματα για την καταστολή των ταραχών στο Κοσσυφοπέδιο

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο για να καταστείλει τη βία στον εθνοτικά πολωμένο βορρά, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι τα πρώτα 700 στρατεύματα ενίσχυσης βρίσκονται καθ' οδόν προς τα εκεί.

"Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει σε εγρήγορση. Θα είμαστε εκεί για να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, καθώς και για να ηρεμήσουμε και να μειώσουμε τις εντάσεις", είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο.

Οι αναταραχές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχουν ενταθεί από τότε που οι Αλβανοί δήμαρχοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους στη Σερβική περιοχή της περιοχής μετά τις εκλογές του Απριλίου που μποϊκοτάρησαν οι Σέρβοι, μια κίνηση που οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επιπλήξουν την Πρίστινα.

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει την αποστολή του 4.000 ατόμων στην περιοχή με 700 επιπλέον στρατιώτες, αφού τραυματίστηκαν τη Δευτέρα 30 ειρηνευτικές δυνάμεις του KFOR και 52 Σέρβοι διαδηλωτές.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τη βία κατά των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ «εντελώς απαράδεκτη» και είπε ότι οι σύμμαχοι ετοιμάζουν περισσότερα στρατεύματα σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ χρειαστεί να στείλει πρόσθετες ενισχύσεις στην περιοχή.

"Το μήνυμά μας τόσο προς το Βελιγράδι όσο και προς την Πρίστινα είναι ότι πρέπει να συμμετάσχουν με καλή πίστη στον διάλογο που διευκολυνθεί από την ΕΕ", πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ