Κόσμος

Έβερεστ: Σπάνια διάσωση ορειβάτη στη «ζώνη θανάτου»

Μετέφερε τον ορειβάτη από τα 8.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας για έξι ολόκληρες ώρες. Αξιωματούχοι από το υπουργίο Τουρισμού του Νεπάλ είπαν ότι ήταν «σχεδόν αδύνατο να διασωθούν ορειβάτες σε αυτό το υψόμετρο» και ότι ήταν μια «πολύ σπάνια επιχείρηση».

Ο 30χρονος σέρπα Gelje , οδηγούσε έναν Κινέζο στην κορυφή του Έβερεστ ύψους 8.849 μέτρων στις 18 Μαΐου, όταν είδε τον Μαλαισιανό ορειβάτη προσκολημμένο σε ένα σχοινί, να τρέμει από το υπερβολικό κρύο στην περιοχή που είναι γνωστή ως «ζώνη θανάτου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Gelje παρέσυρε τον ορειβάτη 600 μέτρα κάτω σε μία προεξοχή που ονομάζεται Μπαλκόνι, περίπου 500 μέτρα κάτω από την κορυφή του όριους στο South Col, σε διάστημα περίπου έξι ωρών, όπου ένας άλλος οδηγός ο Nima Tashi Sherpa, συμμετείχε στη διάσωση. Ο Gelje είπε: «Τυλίξαμε τον ορειβάτη σε ένα στρώμα ύπνου, τον σύραμε στο χιόνι ή τον μεταφέραμε εναλλάξ ανάσκελα στο στρατόπεδο τρία».Ένα ελικόπτερο διάσωσης ανέβασε τον ορειβάτη από το ύψους 7.162 μέτρων τρία κάτω στο στρατόπεδο βάσης. Οι ορειβάτες που ανεβαίνουν στη νότια πλευρά του Έβερεστ φτάνουν στο Hillary Step κοντά στην κορυφή.

Ένα ελικόπτερο διάσωσης ανέβασε τον ορειβάτη από το ύψους 7.162 μέτρων τρία κάτω στο στρατόπεδο βάσης. Οι ορειβάτες που ανεβαίνουν στη νότια πλευρά του Έβερεστ φτάνουν στο Hillary Step κοντά στην κορυφή.

Ο Gelje είπε ότι έπεισε τον Κινέζο πελάτη του να εγκαταλείψει την προσπάθειά του για την κορυφή και να κατέβει το βουνό, λέγοντας ότι ήταν σημαντικό για αυτόν να σώσει τον ορειβάτη. «Το να σώσεις μια ζωή είναι πιο σημαντικό από την προσευχή στο μοναστήρι», είπε ο Gelje, ένας ευσεβής βουδιστής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Tashi Lakpa Sherpa της εταιρείας Seven Summit Treks, που παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη στον Μαλαισιανό ορειβάτη, αρνήθηκε να τον κατονομάσει, επικαλούμενος το απόρρητο του πελάτη του. Ο ορειβάτης επιβιβάστηκε σε πτήση για τη Μαλαισία την περασμένη εβδομάδα.

Το Νεπάλ εξέδωσε ρεκόρ 478 αδειών για το Έβερεστ κατά τη φετινή αναρριχητική περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Τουλάχιστον 12 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και οκτώ χρόνια, και άλλοι πέντε εξακολουθούν να αγνοούνται στις πλαγιές του Έβερεστ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Πύρρεια νίκη” των Rafale F4 για τη “Συμφωνία του Αιώνα”: Η εντατική “Παρισινή διπλωματία” εξασφάλισε 200 μαχητικά που θα αντικαταστήσουν τα F-15C/D Eagles του Ριάντ

Στα μέσα Ιουλίου κατέστη σαφές ότι η Γερμανική κυβέρνηση είχε ματαιώσει την πώληση σαράντα οκτώ μαχητικών αεροσκαφών...