Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τεταμένες οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας : H Κίνα απέρριψε πρόσκληση για συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

«Θεωρώ πως είναι λυπηρό», είπε ο κ. Όστιν, τονίζοντας πως μετά τις πρόσφατες «προκλητικές αναχαιτίσεις» αμερικανικών αεροσκαφών από κινεζικά μαχητικά, ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο «συμβάν» το οποίο «θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο».


Ο Λόιντ Όστιν τόνισε πως μετά τις πρόσφατες «προκλητικές αναχαιτίσεις» αμερικανικών αεροσκαφών από κινεζικά μαχητικά, ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο «συμβάν» το οποίο «θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο»
 

Ο κ. Όστιν έφθασε στο Τόκιο προκειμένου να συζητήσει για τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μπροστά στις «απειλές» που εγείρονται από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα ο κ. Όστιν, που πρόκειται να πάρει μέρος σε διεθνή σύνοδο για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.

Ο κ. Όστιν, που συναντήθηκε με τον ιάπωνα ομόλογό του Γιασουκάζου Χαμάντα, επέμεινε στο ότι οι δυο χω΄ρες αντιμετωπίζουν «κοινές προκλήσεις που συνδέονται με την εξαναγκαστική συμπεριφορά» της Κίνας, τις επικίνδυνες προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας και «τον πόλεμο που επέλεξε η Ρωσία (να εξαπολύσει) στην Ουκρανία».

«Μας ενώνουν τα συμφέροντά μας και οι κοινές αξίες μας» και «παίρνουμε σημαντικά μέτρα για να εκσυγχρονίσουμε τις συμμαχίες μας και να ενισχύσουμε την αποτροπή μας», είπε.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα και στην αύξηση του «ρυθμού, της εμβέλειας και του εύρους» των κοινών γυμνασίων και της εκπαίδευσης.

Στα τέλη του 2022, η Ιαπωνία, χώρα με πασιφιστικό Σύνταγμα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προχώρησε σε μείζονα αλλαγή του δόγματος εθνικής ασφαλείας της. Δεσμεύτηκε να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες ώστε να φθάσουν το 2% του ΑΕΠ ως το 2027, ενώ χαρακτήρισε την Κίνα «στρατηγική πρόκληση χωρίς προηγούμενο» για την ασφάλειά της.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...