Κόσμος

Αντιστράτηγος ε.α Μπαλτζώης: Η Κλιμάκωση στα σύνορα Κοσόβου, Σερβίας απειλεί ολόκληρα τα Βαλκάνια (Βίντεο)

Ανησυχία στην διεθνή κοινότητα προκαλεί η νέα κλιμάκωση στο Κοσσυφοπέδιο. Η απόφαση του Κοσοβάρου Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε Δημοτικές εκλογές χωρίς την συμμετοχή των Σέρβων οδήγησε σε τεράστια ένταση στο Βόρειο Κόσοβο. Η προσέλευση στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο βόρειο Κόσοβο ανήλθε στο 3,4%, όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσόβου.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης και ο Στρατηγός ε.α και επικεφαλής του ΕΛΙΣΜΕ Γιάννης Μπαλτζώης σχολιάζουν τις εξελίξεις, στα Parapolitika FM. 

Θυμίζουμε ότι τις κινήσεις του Κοσοβάρου πρωθυπουργού καταδίκασε η Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χόβενιερ, σε συνέντευξη Τύπου επέκρινε έντονα την απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει με τη βία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 23ης Απριλίου. Ο Κύριος Χοβενιέρ ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η συμμετοχή του Κοσόβου στην διακλαδική στρατιωτική άσκηση «Defender Europe 2023» ενώ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ενθουσιασμό»να προωθούν το αίτημα του Κοσόβου για αναγνώριση της ανεξαρτησίας. Επίσης, γνωστοποίησε ότι ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις Κοσοβάρων επισήμων στις ΗΠΑ. 

Παράλληλα σύμφωνα με πηγές, η Wagner, η Ρωσική μισθοφορική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει δυνάμεις στα σύνορα Κοσόβου, Σερβίας και όπως καταλαβαίνουμε η κατάσταση μυρίζει Μπαρούτι.  Οι Κινήσεις του πρωθυπουργού του Κοσόβου φέρνουν σε δύσκολη θέση αρκετές χώρες. Σαράγεβο, Σκόπια και Τίρανα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση για διαφορετικούς λόγους και ένα φαινόμενο ντόμινο αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί είναι πολύ πιθανό. Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την ανάπτυξη άλλων 700 στρατιωτών στο Κόσοβο σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συγκρούσεις μεταξύ του Σερβικού πληθυσμού και των δυνάμεων ασφαλείας της Πρίστινα. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...