Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Όμιλος Wagner προμηθεύει πυραύλους αεράμυνας στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν

 Η Military Africa αναφέρει ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) αποκάλυψαν μια ανησυχητική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Σουδάν

Η OFAC αποκάλυψε ότι η ομάδα Wagner, μια ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση, προμήθευε τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν (RSF) με πυραύλους εδάφους-αέρος για την καταπολέμηση του σουδανικού στρατού. Ο ακριβής τύπος του συστήματος πυραύλων που παρείχε η ομάδα Wagner δεν διευκρινίστηκε στην έκθεση, αλλά είναι πιθανό να είναι φορητό από άνθρωπο (MANPAD) ή σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας.

Σε απάντηση σε αυτές τις αποκαλύψεις, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Ιβάν Αλεξάντροβιτς Μάσλοφ, ηγέτη του Ομίλου Wagner στο Μάλι, επειδή συνεργάστηκε με την ομάδα για να υπονομεύσει τη σταθερότητα διαφόρων αφρικανικών χωρών. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η παροχή πυραύλων εδάφους-αέρος από την ομάδα Wagner στην RSF συμβάλλει σε μια παρατεταμένη ένοπλη σύγκρουση στο Σουδάν, με αποτέλεσμα περαιτέρω χάος στην περιοχή.

Ο Brian E. Nelson, ο υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες, εξέφρασε ανησυχίες για την παρουσία του Ομίλου Wagner στην Αφρική, αναφέροντάς τον ως αποσταθεροποιητική δύναμη για κάθε χώρα που επιτρέπει στους πόρους της ομάδας να εισέλθουν στο έδαφός της.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εμπλοκή της ομάδας Βάγκνερ στο Σουδάν χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη δήλωσή του.

Η αποκάλυψη από την OFAC σχετικά με την προμήθεια πυραύλων εδάφους-αέρος του Ομίλου Wagner στην RSF εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και τις πιθανές συνέπειές της. Η συμπερίληψη αυτών των πυραύλων στο οπλοστάσιο των RSF αποτελεί άμεση απειλή για τον σουδανικό στρατό, ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αεροπορική υπεροχή στις επιχειρήσεις του. Η απόκτηση τέτοιων προηγμένων όπλων από το RSF υποδηλώνει μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αυξημένες απώλειες και περαιτέρω αποσταθεροποίηση της σύγκρουσης.

Η αποκάλυψη της προμήθειας πυραύλων εδάφους-αέρος του Ομίλου Wagner στην RSF έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει την ήδη εύθραυστη κατάσταση στο Σουδάν. Πρόσφατα, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης κατέρριψαν ένα ρωσικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 πάνω από το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο από τις 28 Απριλίου από την Africa Intelligence με έδρα το Παρίσι, υπήρξαν αναφορές ότι η ομάδα Wagner προσπάθησε να μεταφέρει τυφέκια AK-47 και φορητά συστήματα αεράμυνας (MANPADS) από τη βόρεια Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στο Σουδάν. Αυτές οι εκθέσεις βασίστηκαν σε πληροφορίες από αμερικανικές και γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ωστόσο, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο ηγέτης του Wagner, έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι δεν δραστηριοποιούνται στο Σουδάν. 

Αυτές οι αρνήσεις ήταν ως απάντηση σε αναφορές δυτικών διπλωματών στο Χαρτούμ τον Μάρτιο του 2022, που ισχυρίζονταν την ανάμειξη της εταιρείας σε παράνομη εξόρυξη χρυσού και άλλες δραστηριότητες στο Σουδάν.

Η RSF του Σουδάν διέψευσε επίσης τις αναφορές για εμπλοκή του Ομίλου Wagner στη χώρα. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Σουδάν και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για αυτές τις αναφορές.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ