Κόσμος

Λιβύη: Το κοινοβούλιο ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Οσάμα Χάμαντ

Το κοινοβούλιο της Λιβύης, που εδρεύει στα ανατολικά της χώρας, ψήφισε σήμερα να αντικατασταθεί από πρωθυπουργός ο Φάτι Μπασάγα, αφού δεν κατάφερε να αναλάβει τα καθήκοντά του στην Τρίπολη, όπου ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά αρνείται να του παραχωρήσει την εξουσία.

Το κοινοβούλιο ανέθεσε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού στον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Μπασάγα, τον Οσάμα Χάμαντ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Αμπντάλα Μπελχαΐκ. Πρόκειται κατά τα φαινόμενα για μια νέα προσπάθεια να απομακρυνθεί ο Ντμπεϊμπά και να αναλάβει την εξουσία μια νέα κυβέρνηση στην Τρίπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπασάγα διορίστηκε πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2022, όμως η προσπάθειά του να μπει στην Τρίπολη και να ασκήσει τα καθήκοντά του κατέληξε σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του και ομάδων που πρόσκεινται στον Ντμπεϊμπά. Αναγκάστηκε έτσι να ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού εκτός της Τρίπολης αλλά δεν είχε κανέναν έλεγχο στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Νωρίτερα σήμερα ο Μπασάγα, με επιστολή του προς το κοινοβούλιο, ανέφερε ότι παραδίδει τα καθήκοντά του στον αναπληρωτή του, τον Άλι Κατράνι, χωρίς να διευκρινίσει αν και πότε σχεδιάζει να επανέλθει. Μια πηγή προσκείμενη στον Μπασάγα είπε ότι παίρνει προσωπική άδεια.

Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ανέλαβε καθήκοντα το 2021 στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία είχε ως στόχο τη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την ίδια χρονιά. Οι εκλογές όμως ματαιώθηκαν, λόγω διαφωνιών για τους κανόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι διπλωματικές προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στο να συμφωνήσουν το κοινοβούλιο και ένα άλλο νομοθετικό σώμα, το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο, σε νέους κανόνες ώστε να διεξαχθούν εκλογές. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του κοινοβουλίου πιέζουν να αναλάβει την εξουσία μια νέα μεταβατική κυβέρνηση πριν από τις εκλογές, με τους αντιπάλους τους να θεωρούν ότι πρόκειται για μια τακτική παρακώλυσης.

Με την αντικατάσταση του Μπασάγα, το κοινοβούλιο ίσως να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη και άλλων παραγόντων στη δυτική Λιβύη που αντιτάσσονται στον Ντμπεϊμπά και θέλουν να τον απομακρύνουν.

Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο, που ουδέποτε αναγνώρισε τον διορισμό του Μπασάγα, χαρακτήρισε «πολιτική παραδοξολογία» την απόφαση του κοινοβουλίου να τον αντικαταστήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ