Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία - Διεθνή ΜΜΕ: Εκτιμούν και δεύτερο γύρο εκλογών

Η διαφορά μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου συνεχίζει να μειώνεται καθώς αυξάνεται η καταμέτρηση των ψήφων στις μεγάλες πόλεις.

Πιο βέβαιο από ποτέ θεωρούν τα διεθνή ΜΜΕ, το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερων εκλογών, στις Μαΐου. Μετά τις εκτιμήσεις αναλυτών, σημαντικά δίκτυα όπως το Reuters και ο Guardian σημειώνουν ότι όσο η καταμέτρηση ολοκληρώνεται επιβεβαιώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πέσει κάτω από το 50% που θα του έδινε τη νίκη από τον πρώτο γύρο εάν εξασφάλιζε το ποσοστό. 


 Ωστόσο, τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων εξακολουθούν να αναφέρουν διαφορετικά ποσοστά.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, αναφέρει ότι έχει καταμετρηθεί περισσότερο από το 89% των ψήφων. Σύμφωνα με αυτό, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 49,9%, δηλαδή κάτω από το 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος και ο Κιλιτσντάρογλου 44,3%.

Το ιδιωτικό πρακτορείο Anka αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχει καταμετρηθεί λιγότερο από το 80% των ψήφων. Ο Ερντογάν βρίσκεται στο 48,5% και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο 45,7%.

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, με τους δύο μονομάχους να έρχονται σε αντιπαράθεση για την καταμέτρηση των ψήφων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το να βιάζεται κανείς να ανακοινώνει εκλογικά αποτελέσματα ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, αυτό θα σήμαινε κλοπή της βούλησης του λαού, ενώ ο αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τις εκλογικές αρχές να καταγράψουν όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.

«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν με βιασύνη αποτελέσματα, αυτό σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ο Κιλιτσντάρογλου σε δική του ανάρτηση στο Twitter ανέφερε: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν.

Οι εκτιμήσεις Ογάν

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών στην Τουρκία εξέφρασε ο εθνικιστής Σινάν Ογάν, ο οποίος συγκεντρώνει το περίπου 5% των ψήφων.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι πιθανόν θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου.

«Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να πάνε σε δεύτερο γύρο, καθώς κανένας από τους βασικούς υποψηφίους δεν είναι σε θέση να κερδίσει το 50% των ψήφων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι «Τούρκοι εθνικιστές και οι κεμαλιστές είναι το κλειδί για αυτές τις εκλογές».
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ