λιοντάρι
Κόσμος

Οργή στην Κένυα: Κτηνοτρόφοι Μασάι σκότωσαν το γηραιότερο λιοντάρι

Ένα από τα γηραιότερα λιοντάρια της Αφρικής σκοτώθηκε από κτηνοτρόφους Μασάι στην Κένυα, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το αρσενικό λιοντάρι, ηλικίας 19 ετών, σκοτώθηκε με λόγχες αφού μπήκε σε μαντρί κοντά στο πάρκο Αμποσέλι, στη νότια Κένυα, ανέφερε εκπρόσωπος της κενυατικής υπηρεσίας προστασίας της φύσης (KWS).

Ο Λουνκίτο «ήταν ένα γέρικο λιοντάρι που δυσκολευόταν να βρει τροφή και τα εκτρεφόμενα ζώα είναι εύκολο θήραμα. Υπό κανονικές συνθήκες, θα πήγαινε να ψάξει για τροφή στο πάρκο», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Τα λιοντάρια στην Αφρική ζουν συνήθως 12-18 χρόνια στην άγρια φύση, σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική οργάνωση Cats for Africa.

Το 2021 η KWS παρουσίαζε τον Λουνκίτο σαν τον «θρυλικό πολεμιστή των αιλουροειδών» που υπερασπίστηκε την περιοχή του επί μία δεκαετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Με βαριά καρδιά μοιραζόμαστε την είδηση του θανάτου του Λουνκίτο (2004-23), του γηραιότερου αρσενικού λιονταριού του οικοσυστήματός μας και ίσως όλης της Αφρικής» ανέφερε στο Facebook η κενυατική οργάνωση Lion Guardians, χαρακτηρίζοντάς τον «σύμβολο αντίστασης και συνύπαρξης».

Περίπου 2.500 λιοντάρια ζουν σήμερα στην Κένυα, με βάση την πρώτη (και πιο πρόσφατη μέχρι τώρα) απογραφή τους, που έγινε το 2021. Τα τελευταία χρόνια, άγρια ζώα διεισδύουν ολοένα και συχνότερα σε κατοικημένες ζώνες σε αυτή τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, καθώς η αστική ανάπτυξη έχει περιορίσει το οικοσύστημά τους. «Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να κινητοποιηθούμε για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τα ζώα στα φυσικά πάρκα», είπε ο Πολ Τζινάρο.

Τον Ιούλιο, ένα λιοντάρι δραπέτευσε από το εθνικό πάρκο του Ναϊρόμπι και σκόρπισε τον πανικό στα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Το πάρκο απέχει μόλις επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και τα ζώα που φεύγουν από εκεί συχνά καταλήγουν να περιπλανιούνται σε αυτήν τη μητρόπολη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων. Τον Δεκέμβριο του 2019 ένα λιοντάρι σκότωσε έναν άνδρα έξω από το πάρκο ενώ τον Μάρτιο του 2016 ένα άλλο επιτέθηκε σε έναν κάτοικο και τον τραυμάτισε, προτού να το σκοτώσουν οι φύλακες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ