Κόσμος

Στρατηγός Τζούμης για Ερντογάν: «Δε διακυβεύεται απλά η πολιτική επιβίωσή του, αλλά και η φυσική παρουσία του ιδίου και της οικογένειάς του»

Για τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου όπου η προεκλογική ένταση έχει φτάσει στα ύψη αλλά και τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στη μεγαλειώδη παρέλαση που έγινε στην επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί των Ναζί μίλησε στην EΡΤ ο Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α., επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν η μετάβαση της εξουσίας, σε περίπτωση που ο Ερντογάν χάσει την εξουσία, θα γίνει με ομαλό τρόπο».

Όπως είπε ο αντιστάτηγος εν αποστρατεία στην εκπομπή «Νewsroom» δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος ο οποίος περιμένει να πάρει τη ρεβάνς από τον Τούρκο πρόεδρο. «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι στις φυλακές, υπάρχουν εξόριστοι. Δε διακυβεύεται απλά η πολιτική επιβίωση του Τούρκου προέδρου, αλλά νομίζω και η φυσική παρουσία του ιδίου και της οικογένειάς του. Συνεπώς λοιπόν, εφόσον ελέγχει όλο τον κρατικό μηχανισμό, είναι αναμενόμενο ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να παραμείνει στην εξουσία».

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία ο κ. Τζούμης αναφέρθηκε στις ενέργειες του Τούρκου προέδρου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του λέγοντας ότι «έχει δημιουργήσει έναν παραστρατιωτικό μηχανισμό του οποίου ηγείται ο Σοϊλού». Και όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών που «είναι ο κύριος εκφραστής του βαθέος κράτους», είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε την εξουσία σε συνεργάτες τρομοκρατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση ως πάρα πολύ δύσκολη στο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει στην Τουρκία την επόμενη μέρα, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι «δεν θα είναι ομαλή μετάβαση».

Παρά τον πόλεμο η Ρωσία έχει οικονομικά οφέλη

Εκτός όμως από την Τουρκία ο κ. Τζούμης αναφέρθηκε και στον Ρώσο πρόεδρο που 15 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει αδιάλλακτος.

«Αν πριν ένα χρόνο έλεγε κάποιος ότι θα γίνει ένας πόλεμος πάνω σε ευρωπαϊκό έδαφος, νομίζω κανείς να τον πίστευε. Όπως, επίσης, ότι θα διαρκέσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένας πόλεμος όπου δεν εφαρμόζεται καμία από τις αρχές πολέμου που γνωρίζουμε εμείς οι στρατιωτικο» σημείωσε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Ειδικότερα υποστήριξε ότι και οι δύο πλευρές κινούνται με εντελώς ανορθολογικές μεθόδους με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ότι η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει την αεροπορία της, δεν προσβάλλονται γραμμές εφοδιασμού των Ουκρανών στα δυτικά, στο Λβιβ και στο γεγονός ότι όλες οι γέφυρες του Δνείπερου που περνάνε οι ουκρανικές δυνάμεις ανατολικά από τον ποταμό είναι άθικτες και δεν προσβάλλονται από τους Ρώσους.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο πόλεμος φθοράς που κάνουν οι Ρώσοι μπορεί να τους στοιχίζουν σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά σε οικονομικό, η Ρωσία έχει οφέλη λέγοντας ότι «βλέπουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και είναι στα ύψη και εκεί σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα κάποιων, τόσο της Ρωσίας, αλλά ενδεχομένως και της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών που και αυτοί κερδίζουν από αυτόν τον πόλεμο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...