Κόσμος

Θανατηφόρος συνδυασμός στα Eurofighter Typhoon- Γίνονται θηρία με Ραντάρ & Ηλεκτρονικό Πόλεμο σε ένα σύστημα

Ο στόλος Eurofighter Typhoon της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε πιο κοντά στην απόκτηση των ισχυρών ραντάρ European Common Radar Architecture (ECRA) Mk.2 Active Electronically Scanned Array (AESA). Η ιταλική εταιρεία Leonardo παρέδωσε το πρώτο πρωτότυπο στην BAE Systems, μία από τις τρεις εταιρείες της κοινοπραξίας που ανέπτυξε το τζετ, στις εγκαταστάσεις της τελευταίας στο Λάνκασάιρ.

Η παράδοση αποτελεί μέρος ενός προγράμματος 2,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντικατάσταση του υπάρχοντος ραντάρ Captor E-Scan του αεροσκάφους. Το απίστευτα ισχυρό ραντάρ διαθέτει μια «συστοιχία πολλαπλών λειτουργιών» που υποστηρίζει ταυτόχρονες λειτουργίες, όπως Ηλεκτρονικός Πόλεμος (EW), αναζήτηση και στόχευση. Αυτό επιτρέπει στο Typhoon να σταματήσει την ηλεκτρονική εμπλοκή ενώ διατηρεί μια θέση μακριά από την εμβέλεια των αντιπάλων.

Η παράδοση θα ακολουθηθεί από ενσωμάτωση, επίδειξη και δοκιμή για την πρώτη πτήση του ραντάρ στο Typhoon το 2024. Συνήθως, κατά τις φάσεις δοκιμών του πρωτοτύπου, τα αποτελέσματα της δοκιμής παγώνουν τις τεχνικές αλλαγές και τροποποιήσεις. Αυτά ενσωματώνονται στο μοντέλο τελικής σειράς παραγωγής. Ο διευθυντής προγράμματος της BAE Ρίτσαρντ Χάμιλτον αποκάλεσε το ECRS Mk2 «τη ραχοκοκαλιά της αεράμυνας σε όλο τον κόσμο για τις επόμενες δεκαετίες».

Ραντάρ & Ηλεκτρονικός Πόλεμος σε ένα

Με τα ραντάρ, τα μαχητικά Typhoon μπορούν να εντοπίσουν και να αρνηθούν έναν αντίπαλο χρησιμοποιώντας το ραντάρ του με μια ισχυρή επίθεση παρεμβολής ηλεκτρονικού πολέμου (EW) χωρίς να πλησιάσουν τον στόχο.

Η παράδοση του ίδιου του ραντάρ αποτελεί μέρος του πολύ ευρύτερου Παγκόσμιου Προγράμματος Μάχης Αεροπορίας (GCAP) μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, του οποίου ο Leonardo και η BAE είναι βασικά μέλη.

Ο Μαρκ Στεντ, ανώτερος αντιπρόεδρος ραντάρ και προηγμένης στόχευσης της Leonardo UK, είπε ότι το ECRA Mk.2 θα επιτρέψει στους πιλότους του Typhoon να «εντοπίσουν και να καταστείλουν την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού», κάτι το οποίο ονόμασε «έναν ισχυρό συνδυασμό δυνατοτήτων που θα αυξήσει στο GCAP, τη φονικότητα και τη δυνατότητα επιβίωσης του Typhoon και τη δυνατότητα επιβίωσης άλλων φιλικών δυνάμεων».

Αυτό αποκαλύπτει την εμφάνιση του EW ως ζωτικής σημασίας διάστασης του πολέμου μεταξύ συμβατικών στρατιωτικών, όπως έχει φανεί από το ρωσικό EW στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Και με την ικανότητα EW που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ, ελαχιστοποιεί την ανάγκη του τζετ για εξωτερικούς ή εσωτερικούς λοβούς EW.

Ένα ελαφρύ τακτικό πλεονέκτημα είναι ότι το μαχητικό μπορεί να μεταφέρει πρόσθετα πυρομαχικά στους πυλώνες των φτερών, σε αντίθεση με το σουηδικό SAAB Gripen, το κινεζικό J-16D ή το ρωσικό Su-35S, το οποίο διαθέτει εξωτερικά φτερά για συστήματα EW.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ