Κόσμος

Γαλλία: Ο αριθμός των βαπτίσεων ενηλίκων αυξάνεται και φέτος

Φέτος, κατά την πασχαλινή αγρυπνία, 5.463 ενήλικες έλαβαν το μυστήριο του βαπτίσματος σε όλη τη Γαλλία, μια αύξηση 21% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε 16 μητροπόλεις, ο αριθμός των νεοφώτιστων διπλασιάστηκε.

Η αύξηση ήταν σταθερή και συνεπής. Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι το 2021 πραγματοποιήθηκαν 3639 βαπτίσεις ενηλίκων, πράγμα που σημαίνει ότι το 2023 αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 50% σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Εν τω μεταξύ, τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύμφωνα με τη Le Figaro, "οι αιτήσεις για βάπτιση ενηλίκων έχουν διπλασιαστεί".

Ο αυξανόμενος αριθμός των καθολικών που βρίσκουν την πίστη στη Γαλλία προέρχεται από διαφορετικά υπόβαθρα. Από εκείνους που επιβεβαιώθηκαν φέτος στην αγρυπνία του Πάσχα, το ένα τρίτο των βαπτισθέντων ανήκε στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών - μια ανάλογη αύξηση από το 24% πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με τις τάσεις, η Εκκλησία δέχεται οριακά περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες στους κόλπους της.

Το τρία τοις εκατό των προσήλυτων ήταν μουσουλμάνοι, ποσοστό που είναι μικρότερο από ό,τι το 2021, όταν σύμφωνα με την Mission Ismérie (φιλανθρωπική οργάνωση με στόχο τον ευαγγελισμό σε μη χριστιανικές θρησκείες) πάνω από το 10% των προσήλυτων εκείνης της χρονιάς προέρχονταν από το Ισλάμ.

Παρατηρείται αισθητά πιο έντονη αύξηση στις αγροτικές περιοχές από ό,τι στις αστικές. Φέτος, από τις 16 επισκοπές όπου διπλασιάστηκαν οι βαπτίσεις ενηλίκων, οι 15 ήταν αγροτικές. Επιπλέον, στο Παρίσι σημειώθηκε μόνο 17% αύξηση (σε σύγκριση με 33% σε εθνικό επίπεδο).

Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερο από το 55% των βαπτισθέντων μεγάλωσαν σε χριστιανικές οικογένειες, ασκούσες και μη ασκούσες.

"Οι γονείς ήθελαν να τους αφήσουν ελεύθερους ως παιδιά και στη συνέχεια, στην ενήλικη ζωή τους έκαναν αυτό το βήμα", εξηγεί η Cécile Eon, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Κατήχησης και Κατηχήσεως.

Ταυτόχρονα, τη Μεγάλη Παρασκευή του 2023, οι Times ανέφεραν ότι οι σταυροί υψώνονται σε όλη τη Γαλλία σε ένα μήνυμα ότι "αυτή είναι μια χριστιανική χώρα".

Μια ταχέως αναπτυσσόμενη φιλανθρωπική οργάνωση με το όνομα SOS Calvaires επισκευάζει, αποκαθιστά και στήνει σταυρούς σε όλη τη γαλλική ύπαιθρο. Το 2022, η φιλανθρωπική οργάνωση βοήθησε στην ανέγερση περισσότερων από 200 Γολγοθάδων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μια μικρή τοπική οργάνωση μετά την ίδρυσή της το 1987, πρόσφατα επεκτάθηκε ραγδαία και διαθέτει περισσότερα από 50 παραρτήματα σε όλη τη Γαλλία.

Οι σταυροί δεν είναι μια ασυνήθιστη σκηνή στην αγροτική Γαλλία. Πολλές είναι ιστορικές και κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια ιεραποστόλων τον 18ο και 19ο αιώνα, όπως ο Άγιος Λουδοβίκος Γκριγκιόν ντε Μονφόρ. Μεγάλοι μεταλλικοί σταυροί, όπως αυτός που βρίσκεται στην κορυφή του Pic Saint-Loup στην Οξιτανία, βρίσκονται συχνά στην κορυφή των βουνών.


Στο Pic Saint-Loup, ο σιδερένιος σταυρός ύψους εννέα μέτρων και βάρους ενός τόνου κόπηκε κατά το ήμισυ σε μια έξαρση βανδαλισμών το 2020. Οι δράστες έγραψαν δίπλα του με γκράφιτι "η κοσμική κορυφή". Λίγες μόνο ημέρες αργότερα, ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός ξαναστήθηκε στη θέση του από υποστηρικτές και μέσα σε τρεις μήνες είχαν συγκεντρωθεί 24.000 ευρώ και ο σταυρός αποκαταστάθηκε.

Ωστόσο, παρά τη λαϊκή υποστήριξη, η συνέχιση της ύπαρξης αυτών των θρησκευτικών συμβόλων αποτελεί αιτία διαφωνίας.

Ο καθολικισμός κατέχει ιστορικά μια επισφαλή θέση στη γαλλική κοινωνία, όπου υπάρχει μια μακρά πολιτική κουλτούρα laïcité (κρατική κοσμικότητα). Αυτό έχει φέρει τους καθολικούς σε ένταση με την επικρατούσα ιδεολογία.

Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 1905 κατοχύρωσε το διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους- απαγόρευσε επίσης την ανέγερση νέων θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε μετά από δικαστική διαμάχη ότι ένα άγαλμα της Παναγίας στο νησί Ile de Ré, το οποίο είχε τοποθετηθεί εκεί λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να κατεδαφιστεί. Ένα άγαλμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στο Ploërmel της Βρετάνης διατάχθηκε ομοίως να απομακρυνθεί το 2018.

Η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία -που κάποτε αποκαλούνταν la fille aînée de l'Église (η μεγαλύτερη κόρη της Εκκλησίας) και η χώρα που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της χριστιανικής Ευρώπης- τέθηκε εκτός νόμου και διώχθηκε σκληρά μετά την επανάσταση του 1789. Εκείνη την εποχή, στο Παρίσι, εγκαθιδρύθηκε μια νέα θρησκεία, γνωστή ως Λατρεία της Λογικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το 1793, οι επαναστάτες Ιακωβίνοι οργάνωσαν δημόσια βεβήλωση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, όπου ενθρονίστηκε η λεγόμενη γυναικεία θεότητα της "Λογικής". Κατά τη διάρκεια της τελετής πληρώθηκαν πόρνες για να χορέψουν στο βωμό και να εκτελέσουν σεξουαλικές πράξεις μέσα στην εκκλησία.

Από το ίδιο έτος και μέχρι το 1796, μια επανάσταση των καθολικών πιστών στην περιοχή Vendée καταπνίγηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι εκτιμήσεις για όσους σκοτώθηκαν φτάνουν τις 400.000 - σχεδόν το 50% του πληθυσμού της περιοχής σε αυτό που από τότε χαρακτηρίστηκε από τους ιστορικούς ως γενοκτονία.

Η Εκκλησία συμφιλιώθηκε με την κυβέρνηση λίγο μετά από μια δεκαετία στο Κονκορδάτο του 1801, στο οποίο ο Ναπολέων συμφώνησε με τον Πάπα Πίο Ζ΄ να αποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού της καθεστώτος.

Τον 19ο αιώνα οι Καθολικοί βρέθηκαν και πάλι σε επισφαλή θέση. Έχοντας μετατραπεί σε αυτοκρατορικό κράτος κατά τη διάρκεια των βοναπαρτιστικών χρόνων (που θεωρήθηκε από τους αντιπάλους ότι de facto και de jure ελάχιστα διέφερε από μια μοναρχία), η Γαλλία πέρασε από πολλαπλές επαναστάσεις και αλλαγές καθεστώτων.

Αφού οι Λεγκιτιμιστές και οι Ορλεανιστές έφτασαν κοντά στην αποκατάσταση της μοναρχίας το 1871, οι καθολικοί συνδέθηκαν με τα βασιλικά κινήματα και έτσι θεωρήθηκαν απειλή για τις δημοκρατικές αξίες που ήταν δημοφιλείς στις κυβερνητικές ελίτ.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς αναπτύχθηκε η πολιτική laïcité, αυτό ριζοσπαστικοποίησε τους αντιεκκλησιαστικούς και αριστερούς πολιτικούς, οι οποίοι ψήφισαν τον νόμο του 1901 για την ένωση. Ο νόμος απαγόρευσε τις θρησκευτικές ενώσεις και τα περισσότερα από τα αρχαία μοναστήρια της Γαλλίας έκλεισαν βίαια και κατασχέθηκαν από το κράτος.

 Κυβερνητικοί στρατιώτες αναγκάζουν το 1903 να κλείσει το Grande Chartreuse, το παλαιότερο Καρχηδονιακό μοναστήρι στον κόσμο

Μεταξύ των μεσαίων και μεγάλων εθνών, η Γαλλία έχει τον υψηλότερο αριθμό λατινικών λειτουργιών ανά κάτοικο και τον δεύτερο υψηλότερο ακαθάριστο αριθμό (μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες) στον κόσμο. Περίπου 207 χώροι προσφέρουν λειτουργία στην παραδοσιακή μορφή και συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη.

Σε αυτά τα στοιχεία δεν λαμβάνεται υπόψη η ανάπτυξη της Εταιρείας του Αγίου Πίου Χ -ο ιδρυτής της οποίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρσέλ Λεφέβρ, ήταν Γάλλος- η οποία έχει σημαντική και ομοίως αυξανόμενη παρουσία με εκατοντάδες κέντρα, συμπεριλαμβανομένων ησυχαστηρίων, παρεκκλησιών, σχολείων, εκκλησιών, μοναστηριών και νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, ο καθολικισμός στη Γαλλία υπέστη σημαντικό πλήγμα τον 20ό αιώνα. Σήμερα, ο αριθμός των πολιτών που παρακολουθούν τη λειτουργία εβδομαδιαίως έχει μειωθεί σε μόλις περίπου πέντε τοις εκατό.

Εν μέσω μιας τέτοιας αποδυναμωμένης θέσης στην κοινωνία, ο διευθυντής της SOS Calvaire Alexandre Caillé σχολίασε την αύξηση της δημοτικότητας και του μεγέθους της ομάδας του: "Νομίζω ότι αυτό που φέρνουμε πίσω είναι η ελπίδα".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές