Κόσμος

Τι βιβλία μας προτείνει ο Μπιλ Γκέιτς για το Πάσχα;

Ξεκινώντας την δημοσίευση του, αναφέρθηκε στο Weather for Dummies, το οποίο είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που προτείνει σε όποιον θέλει να καταλάβει τον καιρό και πώς επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.

Οι προτάσεις του

Το φθινόπωρο του 2008, έχοντας περάσει από την πλήρη απασχόληση στη Microsoft σε πλήρη απασχόληση στο Ίδρυμα Gates, είχε τον χρόνο να αποκτήσει μια καλύτερη βάση στη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και άλλες επιστήμες, που θα τον βοηθούσαν στην εργασία του για την υγεία, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή.
Έψαξε τριγύρω για τα καλύτερα βιβλία και διάβασε όσα περισσότερα από αυτά μπορούσε να βρει. Το Weather for Dummies ήταν ένας από τους 25 τίτλους που επέλεξε.

Αν και υπήρχαν πολλά καλά, παρακάτω παρατίθενται τρία βιβλία που προτείνει ιδιαίτερα.

The Atmosphere, του Frederick K. Lutgens και του Edward Tarbuck

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1979 και είναι τώρα στην 14η έκδοσή του. Αν και προορίζεται ως εγχειρίδιο για ένα μάθημα πανεπιστημιακού επιπέδου, είναι αρκετά χρήσιμο για όποιον έχει κίνητρο να μάθει πώς λειτουργεί το κλίμα της Γης. Καλύπτει τις βροχοπτώσεις, την ατμοσφαιρική πίεση, τις καταιγίδες, την ατμοσφαιρική ρύπανση και πολλά άλλα και χρησιμοποιεί πολύχρωμες εικόνες για να εξηγήσει περίπλοκα θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Physical Geology, από τους James S. Monroe, Reed Wicander και Richard Hazlett

Όπως το The Atmosphere, το Physical Geology είναι ένα κολεγιακό εγχειρίδιο που μπορεί επίσης να σταθεί από μόνο του. Μέρος της χαράς της ανάγνωσής του είναι ότι μπαίνεις σε θέματα που πιθανώς διδάχτηκες στο δημοτικό σχολείο -όπως η τεκτονική πλακών και τα ηφαίστεια- αλλά με πολύ μεγαλύτερο βάθος, που τα κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, όπως ένα κεφάλαιο για τους παγετώνες (οι οποίοι υποχωρούν δραματικά καθώς η Γη θερμαίνεται) και μερικές διασκεδαστικές πληροφορίες, όπως μια σελίδα για τη γεωλογία των Κοσμημάτων του Βρετανικού Στέμματος.

Planet Earth, του John Renton

Ο Γκέιτς προτείνει αυτό το βιβλίο για δύο λόγους: επειδή είναι συναρπαστικό από μόνο του και επειδή τον σύστησε στον John Renton ως δάσκαλο. Αφού διάβασα τον Πλανήτη Γη, παρακολούθησα τη σειρά βιντεοδιαλέξεων του, Nature of Earth: An Introduction to Geology, με θέμα The Great Courses. Ο Ρέντον ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια και ήταν τόσο καλός στο να κάνει τη γεωλογία ενδιαφέρουσα. Μέσα από τη γραφή του, σε βοηθά να δεις τον φυσικό κόσμο γύρω σου με διαφορετικό τρόπο.

Επιπλέον προτάσεις

«Αν και δεν είμαι επιστήμονας, βασίζομαι σε μια βασική αντίληψη των επιστημών όλη την ώρα. Το να γνωρίζω κάτι για τον καιρό και τη γεωλογία με βοηθάει στο έργο της Breakthrough Energy για την κλιματική αλλαγή. Η γνώση λίγης χημείας και βιολογίας με βοηθά στο έργο του ιδρύματος για νέα φάρμακα και εμβόλια», γράφει στην ανάρτηση του ο Γκέιτς.

Τέλος, προτείνει περιγραφικά και κάποια ακόμα βιβλία, όπως το Under a White Sky της Elizabeth Kolbert, On Immunity από την Eula Biss, The Gene της Siddhartha Mukherjee και Eradication της Nancy Stepan. Τα βιβλία του Vaclav Smil είναι επίσης πάντα εκπληκτικά, σύμφωνα με τον Γκέιτς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...