Κόσμος

Ιερουσαλήμ: Επικρίσεις από την Ορθόδοξη Εκκλησία για τον περιορισμό των συμμετεχόντων στους εορτασμούς του Πάσχα

Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ της αστυνομίας και της εκκλησίας για τη συμμετοχή στην τελετή του Μεγάλου Σαββάτου  στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, στην παλιά πόλη,  όπου βρίσκεται ο τάφος του Ιησού Χριστού σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία.

Εκπρόσωποι της Εκκλησίας είπαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την αστυνομία απέτυχαν.

Ο πατήρ Μαθιός Σιώπς της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «μετά από πολλές προσπάθειες καλής πίστης, δεν μπορέσαμε να συντονιστούμε με τις ισραηλινές αρχές γιατί επιβάλλουν παράλογους περιορισμούς. Αυτοί οι αυστηροί κανόνες θα περιορίσουν την πρόσβαση των Χριστιανών στην Εκκλησία του  Πανάγιου Τάφου και την τελετή του Μεγάλου Σαββάτου».

Ο εορτασμός του Μεγάλου Σαββάτου, κατά τον οποίο οι ιερείς φέρνουν κάθε χρόνο τη φλόγα που πηγάζει από τον Πανάγιο Τάφο, είναι το σημαντικότερο γεγονός στο Ορθόδοξο ημερολόγιο.Ιερουσαλήμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φλόγα, που πιστεύεται ότι καίει ως εκ θαύματος, μεταφέρεται σε πολλές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιορδανία  , Λίβανο και άλλες ορθόδοξες κοινότητες.

Για δεύτερη χρονιά, οι ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις έχουν ειδοποιήσει τους εκκλησιαστικούς ηγέτες ότι θα περιορίσουν την πρόσβαση στην εκκλησία και δήλωσαν την Τετάρτη ότι μπορούν να παρευρεθούν 1.800 άτομα, συμπεριλαμβανομένων κληρικών από διάφορα ορθόδοξα δόγματα, καθώς κρίνεται απαραίτητο μέτρο ασφαλείας.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι εορτασμοί θα μεταδοθούν τηλεοπτικά στην Παλιά Πόλη και ότι οι άνδρες της θα «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν» για να διασφαλίσουν ότι η φλόγα θα μεταδοθεί σε χριστιανικές κοινότητες έξω από την Ιερουσαλήμ.

 Ο εκπρόσωπος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ, π. Issa Elias Issa Musleh, είπε: «Εμείς στην Ιερουσαλήμ θέλουμε ελευθερία και η ελευθερία της λατρείας είναι ένα δικαίωμα που μας έδωσε ο Θεός, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να περιορίσει την ελευθερία του άλλου ανθρώπου όταν προσκυνάει».

Κατήγγειλε την ισραηλινή πολιτική να θέτει «περιορισμούς και φραγμούς μπροστά σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους που τους εμποδίζουν να τελούν τις θρησκευτικές τους τελετουργίες, και αυτό είναι κεκτημένο δικαίωμα».

Πέρυσι, ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ πιστών και αστυνομικών που έστησαν οδοφράγματα σε όλη τη χριστιανική συνοικία της πόλης.

Ο πατέρας Σιώπς είπε ότι αυτά τα μέτρα καθιστούν «αδύνατη» για τους Χριστιανούς την πρόσβαση στην εκκλησία και καθώς οι συνομιλίες σταμάτησαν μεταξύ χριστιανών ηγετών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, προέτρεψε «οποιονδήποτε θέλει να προσκυνήσει μαζί μας να έρθει».και  πρόσθεσε.”Αφήνουμε τις αρχές να κάνουν ό,τι θέλουν. Οι εκκλησίες θα προσκυνούν ελεύθερα και θα το κάνουν με ειρήνη”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ