Κόσμος

ΟΗΕ: Άμεση ανάκληση της απαγόρευσης των Ταλιμπάν για τις εργαζόμενες γυναίκες στον Οργανισμό

Ο Γ.Γ του ΟΗΕ ζήτησε άμεση ανάκληση της απαγόρευσης των Ταλιμπάν για τις εργαζόμενες γυναίκες στον Οργανισμό. Η απαγόρευση των Αφγανών γυναικών να εργάζονται για τον ΟΗΕ αντίκειται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που απορρίπτει κάθε διαχωρισμό, τόνισε ο παγκόσμιος οργανισμός την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξουν «εξαιρέσεις», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις  Αφγανές  υπαλλήλους τους, που μέχρι τώρα εξαιρούνταν από αντίστοιχα  μέτρα που εφαρμόζονται σε ΜΚΟ, να συνεργάζονται με τον Οργανισμό σε όλη τη χώρα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καλεί τους Ταλιμπάν να ανακαλέσουν αμέσως» την απόφαση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του σε δήλωση αργά την Τετάρτη. 

Αυτές οι γυναίκες είναι «απαραίτητες» για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, «η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα βλάψει τον αφγανικό πληθυσμό, εκατομμύρια από τους οποίους χρειάζονται αυτή τη βοήθεια», συνέχισε. 

Σε αυτή τη χώρα που πλήττεται από μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη, περίπου 23 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά χρειάζονται βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, στη βαθιά συντηρητική και πατριαρχική αφγανική κοινωνία, μια γυναίκα δεν επιτρέπεται να μιλήσει με έναν άντρα που δεν είναι στενός συγγενής της. Επομένως, μια γυναίκα μπορεί να έρθει σε επαφή μόνο με δικαιούχο ενίσχυσης του ίδιου φύλου. 

Περίπου 3.900 άνθρωποι εργάζονται για τον ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, εκ των οποίων οι 3.300 είναι υπήκοοι, σύμφωνα με τον οργανισμό. Μεταξύ αυτών των εργαζομένων είναι περίπου 600 γυναίκες, εκ των οποίων οι 400 είναι Αφγανές

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Ramiz Alakbarov, τόνισε ότι αυτή η απαγόρευση αντιπροσωπεύει «παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». 

«Στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, κανένα άλλο καθεστώς δεν προσπάθησε ποτέ να απαγορεύσει στις γυναίκες να εργάζονται για τον Οργανισμό με το αιτιολογικό ότι είναι γυναίκες», δήλωσε η επικεφαλής της Αποστολής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA), Ρόζα Οτουνμπάιεβα. 

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Amina Mohammed δήλωσε στον Τύπο στη Νέα Υόρκη ότι οι γυναίκες που απασχολούνται από τον διεθνή οργανισμό στο Αφγανιστάν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τους μισθούς τους. 

Το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα Πέμπτη, για συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών. 

Ερωτηθείσα επανειλημμένα, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν απάντησε στα αιτήματα του AFP. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...