Κόσμος

Νορβηγία: Αυξάνεται ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών

Στις αρχές του 2023, οι εννέα επίσημες και ανεπίσημες πυρηνικές δυνάμεις είχαν στην κατοχή τους 9.576 πυρηνικές κεφαλές έτοιμες για χρήση ισχύς που ισοδυναμεί με "τουλάχιστον 135.000 βόμβες Χιροσίμα", σύμφωνα με το Nuclear Weapons Ban Monitor που δημοσιοποίησε η νορβηγική ΜΚΟ Norsk Folkehjelp.

Η προσθήκη 136 κεφαλών στα παγκόσμια πυρηνικά αποθέματα πέρυσι οφείλεται στη Ρωσία, η οποία έχει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο του πλανήτη (5.889 επιχειρησιακές κεφαλές), καθώς και στην Κίνα, στην Ινδία, στη Βόρεια Κορέα και στο Πακιστάν.

"Η αύξηση αυτή είναι ανησυχητική και παρατείνει μια τάση η οποία είχε ξεκινήσει το 2017", σχολίασε υπεύθυνη για την έκθεση, η Γκρέτε Λόγκλο Όστερν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συνολικό απόθεμα ατομικών όπλων, που περιλαμβάνει επίσης εκείνα που έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας, εξακολουθεί από την πλευρά του να μειώνεται.

Ο αριθμός τους μειώθηκε από 12.705 σε 12.512 μέσα σε έναν χρόνο, λόγω της καταστροφής παλαιών κεφαλών στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν δεν σταματήσει η προσθήκη νέων κεφαλών, "ο συνολικός αριθμός πυρηνικών όπλων στον κόσμο θα ξαναρχίσει επίσης να αυξάνεται σύντομα για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο", προειδοποίησε ωστόσο η Λόγκλο Όστερν.

Οι οκτώ πυρηνικές δυνάμεις είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα, ενώ το Ισραήλ θεωρείται ανεπίσημα πυρηνική δύναμη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ