Κόσμος

ΝΑΤΟ: «Όχι» και από την Ουγγαρία για είσοδο της Σουηδίας

Η γεφύρωση των διαφορών Ουγγαρίας – Σουηδίας θα απαιτήσει προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς.

Η Σουηδία και η γειτονική Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως η διαδικασία καθυστερεί από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Έπειτα από μήνες κωλυσιεργίας από το κυβερνών κόμμα Fidesz του Όρμπαν, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε προχθές Δευτέρα νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όμως το νομοσχέδιο για τη Σουηδία παραμένει ακινητοποιημένο.

“Στην περίπτωση της Σουηδίας, υπάρχει άφθονος αριθμός αιτιάσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν επικυρωθεί η εισδοχή της χώρας (στο ΝΑΤΟ)”, ανέφερε στο ιστολόγιό του ο Κόβακς.

Σουηδοί εκπρόσωποι “αρέσκονταν κατ΄επανάληψη να κατακρίνουν έντονα την Ουγγαρία με διπλωματικά μέσα, χρησιμοποιώντας την πολιτική επιρροή τους για να βλάψουν τα ουγγρικά συμφέροντα”, είπε, αναφερόμενος στις σουηδικές επικρίσεις για τη διάβρωση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του Όρμπαν τα τελευταία 13 χρόνια. Ο Όρμπαν αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Στοκχόλμη υιοθετεί “εχθρική στάση” απέναντι στη Βουδαπέστη επί χρόνια.

“Προσθέτοντας τα δεινά της Άγκυρας και τις αιτιάσεις στο μείγμα δεν μένει πολύς χώρος για ελιγμούς, τουλάχιστον όχι μέχρι οι Σουηδοί να αρχίσουν να αλλάζουν τον τόνο τους και να βοηθήσουν ώστε αυτά τα επίμονα τραύματα να επουλωθούν”, είπε ο Κόβακς.

Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Κοινοβούλιο της Τουρκίας θα αρχίσει επίσης να επικυρώνει την είσοδο της Φινλανδίας. Όμως ανέβαλε την έγκριση της αίτησης της Σουηδίας, κατηγορώντας την ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ