Κόσμος

Η τρομοκρατική απειλή στη Βόρεια Ιρλανδία αυξήθηκε σε «σοβαρή»- Πολύ πιθανή μια επίθεση

Η εγχώρια υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου MI5 ανακοίνωσε την Τρίτη ένα αυξημένο επίπεδο τρομοκρατικής απειλής για τη Βόρεια Ιρλανδία, μεταφέροντάς το από «ουσιαστικό» σε «σοβαρό».

Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης, με τον υπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Κρις Χίτον-Χάρις να ενημερώνει τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η απόφαση ήταν αποκλειστικά της MI5 και ήταν ανεξάρτητη από υπουργούς με βάση τα στοιχεία απειλής.

Ενημέρωσε τα μέλη του κοινοβουλίου μέσω γραπτής δήλωσης, η οποία αναφέρει:

«Η MI5 αύξησε την απειλή για τη Βόρεια Ιρλανδία από την Τρομοκρατία που σχετίζεται με τη Βόρεια Ιρλανδία από «ΟΥΣΙΑΣΤΙΚH» (μια επίθεση είναι πιθανή) σε «ΣΟΒΑΡΗ» (μια επίθεση είναι πολύ πιθανή). Το κοινό θα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση, αλλά να μην ανησυχεί και να συνεχίσει να αναφέρει οποιεσδήποτε ανησυχίες έχει στην Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI)».

Η τελευταία ύποπτη βία που σχετίζεται με τρομοκρατία στην περιοχή σημειώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους με τη δολοφονία ενός ανώτερου αστυνομικού, του Τζον Κάλντγουελ, που πυροβολήθηκε έξω από ένα ποδοσφαιρικό συγκρότημα στο Omagh, στην κομητεία Tyrone:

Ήταν εκτός υπηρεσίας και έβαζε μπάλες ποδοσφαίρου στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του αφού προπονούσε νεαρούς όταν δύο ένοπλοι τον πλησίασαν και τον πυροβόλησαν πολλές φορές. Η αστυνομία είπε ότι το κύριο επίκεντρο της έρευνάς της ήταν οι βίαιοι αντιφρονούντες Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του Νέου IRA.

Ο Νέος IRA ανέλαβε αργότερα την ευθύνη σε μια δακτυλογραφημένη δήλωση που εμφανίστηκε στο Ντέρι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρεί τη Βόρεια Ιρλανδία ως σε μεγάλο βαθμό ειρηνική σε σύγκριση με την κορύφωση της βίας τον 20ο αιώνα, «ένας μικρός αριθμός ανθρώπων παραμένει αποφασισμένος να προκαλέσει βλάβη στις κοινότητές μας μέσω πράξεων βίας με πολιτικά κίνητρα», σύμφωνα με τον υπουργό Χίτον-Χάρις. Ανέφερε «αύξηση των επιπέδων δραστηριότητας που σχετίζεται με την τρομοκρατία που σχετίζεται με τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία έχει στοχεύσει αστυνομικούς».

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, υπήρξε μια απόπειρα εμπρησμού, σύμφωνα με το BBC:

Ξεκίνησε έρευνα απόπειρας δολοφονίας μετά από ζημιές σε όχημα περιπολίας της αστυνομίας σε βομβιστική επίθεση στο Strabane, στην κομητεία Tyrone, στις 17 Νοεμβρίου.

Η αστυνομία είπε ότι μια ισχυρή γραμμή έρευνας ήταν ότι ο Νέος IRA ήταν πίσω από την επίθεση. Τέσσερις άνδρες που συνελήφθησαν αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η ενημέρωση του Χίτον-Χάρις ανέφερε επιπλέον: «Το πολιτικό μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας εξαρτάται από τη δημοκρατική βούληση του λαού και όχι τις βίαιες ενέργειες των λίγων». Και πρόσθεσε: «Μαζί θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στη βία του παρελθόντος».

Τα πέντε επίσημα επίπεδα τρομοκρατικής απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα εξής:

• Χαμηλό - μια επίθεση είναι εξαιρετικά απίθανη

• Μέτρια - μια επίθεση είναι πιθανή, αλλά με μικρή πιθανότητα

• Ουσιαστική - μια επίθεση είναι πιθανή - αυτό είναι το επίπεδο εθνικής απειλής του Ηνωμένου Βασιλείου

• Σοβαρή - μια επίθεση είναι πολύ πιθανή

• Κρίσιμη - μια επίθεση είναι πολύ πιθανή στο εγγύς μέλλον

Αυτή τη στιγμή το επίπεδο απειλής σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι "ουσιαστικό".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ