Κόσμος

Φινλανδία: Προβάδισμα της κεντροδεξιάς ενόψει των εκλογών

Η Φινλανδία οδεύει προς μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στις 2 Απριλίου με τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εφημερίδας Helsingin Sanomat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ποσοστό αποδοχής για το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας μειώθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα και έπεσε στο 19,8%, λίγο πιο μπροστά από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και από το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών που το καθένα συγκεντρώνει στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων 19,2%.

Συνήθως, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος γίνεται πρωθυπουργός στη Φινλανδία με την προϋπόθεση όμως ότι αυτός/αυτή μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα κρίνει επομένως αν ο αρχηγός της Εθνικής Συμμαχίας Πέτερι Ορόπο ή εκείνος του Κόμματος των Φινλανδών, ο Ρίικα Πούρα, θα αντικαταστήσει την πρωθυπουργό Σάνα Μάριν του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Με δέκα κόμματα να εκπροσωπούνται σήμερα στη βουλή, ο τελικός σχηματισμός μιας κυβέρνησης πιθανόν να είναι αντικείμενο των μετεκλογικών συνομιλιών που θα διαρκέσουν εβδομάδες.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περίοδο 9-25 Μαρτίου από την εταιρεία Kantar Public και έχει περιθώριο σφάλματος 2,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ