Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Μετά το Σούνακ έρχεται ο Γιουσάφ - Ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης κόμματος στην Αγγλία!

Έγραψε ιστορία μέσα από το παράδοξο ότι είναι ο πρώτος ηγέτης από το Πακιστάν που ηγείται του ... Εθνικιστικού κόμματος!

Ο Χαμζά Γιουσάφ, έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και αυτό διότι τα μέλη του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού κόμματος (SNP) τον εξέλεξαν στη θέση του πρωθυπουργού. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών αναδείχθηκε νικητής καθώς συγκέντρωσε το 52,1% των ψήφων ενώ η αντίπαλός του Κέιτι Φόρμπς συγκέντρωσε το 47,9% των ψήφων.

Ο Χάμζα Γιουσάφ θεωρείται συνέχειας της κληρονομιάς της Νίκολα Στέρτζον. Είναι μακράν ο πιο έμπειρος σε κυβερνητικές θέσεις, αφού υπηρετεί από το 2011 σε κυβερνήσεις της χώρας. Μάλιστα είναι γιος μεταναστών από το Πακιστάν και την Κένυα και είναι ο πρώτος μη λευκός και μουσουλμάνος υπουργός που έλαβε ποτέ υπουργική θέση.

Στις πρώτες του δηλώσεις είπε ότι ήταν «όχι απλώς ταπεινός» που κέρδισε την κούρσα για την ηγεσία του SNP και νιώθει «ως ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο». Παράλληλα συμπλήρωσε ότι το να υπηρετήσει ως πρώτος υπουργός της Σκωτίας θα είναι «το μεγαλύτερο προνόμιο και τιμή της ζωής μου». Ακόμη επεσήμανε ότι θα υπηρετήσει «προς τα συμφέροντα όλων των μελών του κόμματος» και «θα οδηγήσει τη Σκωτία προς τα συμφέροντα όλων των πολιτών μας, ανεξάρτητα από την πολιτική πίστη». Παράλληλα ορκίστηκε να γίνει πρώτος υπουργός «για όλη τη Σκωτία».

Στην ομιλία αποδοχής των αποτελεσμάτων είπε ότι «θέλουμε να επιστρέψουμε στην Ευρώπη» και έκλεισε αναφερόμενος στην καταγωγή του «από την Πουντζάμπ στη Βουλή» για να προσθέσει ότι οι «μετανάστες είναι σημαντικοί για τη χώρα», διαχωρίζοντας τη θέση του κόμματος του από την πολιτική Σούνακ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ