Κόσμος

Ρήγμα στην κυβέρνηση Νετανιάχου - O υπ. Άμυνας ζητά την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ αναμένεται να ζητήσει σήμερα την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης που έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις στη χώρα, με κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχουν ακόμη και μέλη του ισραηλινού στρατού, μετέδωσε την Πέμπτη το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από εκπροσώπους του Γκάλαντ, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του συντηρητικού κόμματος Λικούντ, του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στις αρχές της εβδομάδας πληροφορίες έφεραν τον Γκάλαντ στα πρόθυρα της παραίτησης αν δεν αποσύρονταν  το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση, αναφέρει η Jerusalem Post.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Νετανιάχου είναι προγραμματισμένο να προβεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 20:00 (τοπική ώρα και Ελλάδας).Σήμερα Πέμπτη έγιναν ξανά διαδηλώσεις στο Ισραήλ, με διαδηλωτές να φτάνουν ακόμη και έξω από την κατοικία του Νετανιάχου. Κατά την «ημέρα της παράλυσης», όπως την είχαν ονομάσει, διαδηλωτές έκλεισαν κεντρικά σημεία των οδικών αρτηριών. Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού σε πολλές περιπτώσεις και προχώρησε σε 87 συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφιζε νόμο με τον οποίο γίνεται πιο δύσκολη η απομάκρυνση ενός πρωθυπουργού αν ο γενικός εισαγγελέας έχει κρίνει ότι δεν μπορεί να ασκεί το αξίωμα για λόγους σωματική ή ψυχικής υγείας.

Ο «φωτογραφικός» νόμος θεωρείται ότι προστατεύει τον Νετανιάχου από τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η -ακόμη εκκρεμής- δίκη του για διαφθορά.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη Δικαιοσύνη, που μεταξύ άλλων «ψαλιδίζουν» τις αρμοδιότητες του Ανώτατου Δικαστηρίου, έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κρίση στη χώρα, με συνεχείς μαζικές διαδηλώσεις. Ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ έχει ζητήσει να υπάρξει συμβιβαστική λύση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ