Κόσμος

Η Ουκρανία εξασφαλίζει δάνειο 15,6 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ εν μέσω πολέμου στη Ρωσία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την παροχή 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ένα πολύ αναγκαίο δάνειο για να βοηθήσει τη χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί εν μέσω πολέμου με τη Ρωσία.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε τη συμφωνία, η οποία υπόκειται σε έγκριση από το εκτελεστικό του συμβούλιο, την Τρίτη, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων καθώς και συζητήσεις με Ουκρανούς αξιωματούχους στη Βαρσοβία από τις 8 έως τις 15 Μαρτίου.

«Η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση του ΔΝΤ να υποστηρίζει την Ουκρανία και αναμένεται να βοηθήσει στην κινητοποίηση μεγάλης κλίμακας χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους από διεθνείς δωρητές και εταίρους της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ Γκάβιν Γκρέι σε δήλωση .

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έχει προκαλέσει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή χώρα. Έχει καταστρέψει τις υποδομές, με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου να υπολογίζει στα τέλη Ιανουαρίου ότι το κόστος των ζημιών έφτασε σχεδόν τα 138 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η σύγκρουση ανάγκασε επίσης την οικονομία του Κιέβου να συρρικνωθεί κατά 30% πέρυσι, με τις προσδοκίες του ΔΝΤ ότι το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για το 2023 θα κυμανθεί από συρρίκνωση 3% έως ανάπτυξη 1%.

Η πρώτη φάση του τετραετούς προγράμματος θα επιδιώξει να ενισχύσει τη δημοσιονομική, εξωτερική, τις τιμές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, με τη δεύτερη φάση να μετατοπίζει την εστίαση σε αυτό που το ΔΝΤ περιέγραψε σε δήλωση ως «πιο επεκτατικές μεταρρυθμίσεις για να εδραιωθούν μακροοικονομική σταθερότητα, υποστήριξη της ανάκαμψης και της έγκαιρης ανασυγκρότησης και ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την υψηλότερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας εξήγησε ότι κατά τη δεύτερη φάση θα αναμένεται να επιστρέψει στα προπολεμικά πλαίσια πολιτικής που περιλαμβάνουν ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία και καθεστώς στόχευσης πληθωρισμού.

«Οι πρωταρχικοί στόχοι του προγράμματος των αρχών είναι η διατήρηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε συνθήκες εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας, η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και η υποστήριξη της ανάκαμψης της Ουκρανίας στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ στη μεταπολεμική περίοδο», είπε ο Γκάρι.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ δήλωσε σε δήλωση στο Telegram ότι είναι «ευγνώμονες» στο ΔΝΤ για την υποστήριξή του και αναμένουν την τελική έγκριση.

«Στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού ελλείμματος ρεκόρ, αυτό το πρόγραμμα θα μας βοηθήσει να χρηματοδοτήσουμε όλες τις κρίσιμες δαπάνες, να διατηρήσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα και να ενισχύσουμε την αλληλεπίδρασή μας με άλλους διεθνείς εταίρους», είπε.

Το υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε την εκτίμηση του Shmyhal, ενώ πρόσθεσε ότι οι ομάδες του ΔΝΤ, της κυβέρνησης της Ουκρανίας και της εθνικής τράπεζας του Κιέβου έκαναν «τεράστια δουλειά» για να εξασφαλίσουν τη συμφωνία.

Το πρόγραμμα "θα υποστηρίξει σημαντικά την ουκρανική οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα εξασφαλίσει την κινητοποίηση πρόσθετων οικονομικών πόρων από τους χορηγούς, που είναι απαραίτητοι για τον επιτυχημένο αγώνα μας ενάντια στον επιτιθέμενο", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σέργκι Μαρτσένκο σε δήλωση .

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία την Τρίτη.

"Ένα φιλόδοξο και κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της χρηστής διακυβέρνησης και της αντιμετώπισης των κινδύνων διαφθοράς και της παροχής της τόσο αναγκαίας οικονομικής υποστήριξης", ανέφερε η Yellen σε δήλωση .

«Θα ενισχύσει επίσης την οικονομική βοήθεια που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας, η οποία χρηματοδοτεί βασικές υπηρεσίες όπως σχολεία, νοσοκομεία και πρώτες βοήθειες, και η οποία προσφέρει ζωτική υποστήριξη στην ουκρανική οικονομία».

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...