Κόσμος

Βεζούβιος Challenge: Δίνουν $250.000 σε όποιον αποκρυπτογραφήσει αυτόν τον πάπυρο

Η καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. έθαψε κάτω από τη λάβα τη βιβλιοθήκη του Ηρακουλάνου, στερώντας μας πολύτιμη γνώση για τα αρχαία κείμενα της εποχής. Τώρα, ο πρώην CEO του Github σε συνεργασία με επιστήμονες, προσφέρει $250.000 στο άτομο ή στην ομάδα που θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει σύγχρονη τεχνολογία για να αποκρυπτογραφήσει τους πάπυρους που βρέθηκαν μέσα στη βιβλιοθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ονομάζεται Βεζούβιος Challenge και οι νικητές θα λάβουν $150.000 ως κύριο βραβείο και άλλα $100.000 σε βραβεία προόδου. Όσοι συμμετέχουν στο challenge, θα λάβουν τις 3D απεικονίσεις ακτίνων Χ με ανάλυση 8μm, από δύο παπύρους. Θα έχουν στη διάθεσή τους την υπόλοιπη χρονιά για να καταφέρουν να ανακτήσουν κείμενο από τα ιστορικά αυτά αντικείμενα, με όποιο τρόπο μπορέσουν (machine learning, computer vision κλπ.). Αρχικά θα έχουν πρόσβαση μόνο στα δεδομένα που αντιστοιχούν στο πάνω μισό των παπύρων και αν η μεθοδολογία τους πετύχει, θα έχουν πρόσβαση και στο άλλο μισό.

Η ομάδα του Βεζούβιος Challenge γνωρίζει πως υπάρχει ήδη η τεχνολογία για “ψηφιακό ξετύλιγμα” αυτών των παπύρων, ωστόσο οι πάπυροι του Ηρακουλάνου  αποτελούν πρόκληση καθώς είναι εξαιρετικά μακριοί και το μελάνι που χρησιμοποιήθηκε σε αυτούς δεν εμφανίζεται στις σαρώσεις.

Έχουμε δείξει πώς να διαβάσουμε το μελάνι του Ηρακουλανού. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αποκαλύψουμε το 50, 70, ίσως το 80% όλη της συλλογής. Χτίσαμε τη βάρκα. Τώρα θέλουμε όλοι να ανέβουν και να σαλπάρουμε. – Brent Seales, University of Kentucky

Για να κερδίσει το βραβείο, η νικήτρια ομάδα πρέπει να διαβάσει τέσσερα εδάφια κειμένου από το εσωτερικό των δύο παπύρων και η δουλειά της ομάδας θα αξιολογηθεί από ειδικούς τεχνικούς, όπως παπυρολόγους.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ