Κόσμος

Bloomberg: Η UBS επιδιώκει στήριγμα από την ελβετική κυβέρνηση

Η UBS ζητάει από την ελβετική κυβέρνηση ένα backstop σε περίπτωση εξαγοράς της Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η UBS συζητά σενάρια στα οποία η κυβέρνηση θα αναλάμβανε ορισμένα νομικά έξοδα ή άλλες συγκεκριμένες απώλειες σε οποιαδήποτε συμφωνία, δήλωσαν οι οι ίδιες πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν περιγράφοντας ιδιωτικές συζητήσεις. Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα διερευνά την εξαγορά του συνόλου ή τμημάτων της μικρότερης ανταγωνίστριάς της, κατόπιν προτροπής των ρυθμιστικών αρχών για να σταματήσει η κρίση εμπιστοσύνης, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

Σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα περιλάμβανε την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για να αποκτήσει τις μονάδες διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων της, ενώ ενδεχομένως θα πωλούσε το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, ανέφεραν πηγές Οι συνομιλίες για την τύχη της ελβετικής μονάδας της Credit Suisse, η οποία ήταν ο μόνος από τους κύριους τομείς της εταιρείας που έβγαλε κέρδη πέρυσι, συνεχίζονται ακόμη, ανέφεραν οι άνθρωποι αυτοί.

Οι εκπρόσωποι της UBS, Credit Suisse αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η ελβετική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό εκτός ωραρίου.

Μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης θα αντιμετώπιζε την πτώση της Credit Suisse που προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή την εβδομάδα, όταν οι πανικόβλητοι επενδυτές απέρριψαν τις μετοχές και τα ομόλογά της μετά την κατάρρευση πολλών μικρότερων αμερικανικών δανειστών. Η ενίσχυση της ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα σταμάτησε για λίγο την πτώση, αλλά το δράμα της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο να συνεχίσουν να φεύγουν οι πελάτες ή οι αντισυμβαλλόμενοι, με πιθανές συνέπειες για τον ευρύτερο κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα στελέχη της UBS είχαν αντιταχθεί σε έναν οργανωμένο συνδυασμό με την ανταγωνίστριά της, επειδή ήθελαν να επικεντρωθούν στη δική τους στρατηγική με επίκεντρο τη διαχείριση του πλούτου και ήταν απρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους που σχετίζονται με την Credit Suisse, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Credit Suisse ήταν ζημιογόνος κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και έχει συσσωρεύσει δισεκατομμύρια σε νομικές απώλειες.

Η Credit Suisse είχε νομικές προβλέψεις ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στο τέλος του 2022 και γνωστοποίησε ότι βλέπει εύλογα πιθανές απώλειες που προσθέτουν άλλα 1,2 δισεκατομμύρια φράγκα σε αυτό το σύνολο, ενώ εκκρεμούν αρκετές αγωγές και ρυθμιστικές διερευνήσεις, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Μια συγχώνευση μεταξύ των δύο ελβετικών τραπεζικών κολοσσών, των οποίων τα κεντρικά γραφεία αντικρίζουν το ένα το άλλο στην κεντρική πλατεία Paradeplatz της Ζυρίχης, θα ήταν ένα ιστορικό γεγονός για το έθνος και την παγκόσμια οικονομία. 

Ο στόχος είναι η ανακοίνωση μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών το αργότερο μέχρι την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, το οποίο ζήτησε επίσης να μην κατονομαστεί συζητώντας τις συνομιλίες. Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει ρευστή και μπορεί να αλλάξει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ