Κόσμος

Ερντογάν: "Ξεκινά η διαδικασία για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα που έκαναν πέρσι Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Είδαμε ότι η Φινλανδία έχει λάβει ειλικρινή και συγκεκριμένα βήματα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο με την ένταξη της Φινλανδίας και έτσι θα παίξει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας». Παράλληλα, τόνισε ότι ελπίζει να επικυρωθεί η αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα «θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Στοκχόλμη, στη βάση των αρχών του ΝΑΤΟ και την προσέγγισή του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», επεσήμανε ο Ερντογάν. «Η υποψηφιότητα της Σουηδίας θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι παρέδωσε στη Σουηδία λίστα 120 «τρομοκρατών» και απαίτησε τον επαναπατρισμό τους, κάτι που δεν έκανε η χώρα.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, χαιρέτισε το σχέδιο της Τουρκίας να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Καταλάβαμε νωρίτερα ότι έχετε κάνει την απόφασή σας και η υπογραφή της σήμερα επιβεβαιώνει ότι το τουρκικό κοινοβούλιο αρχίζει να εργάζεται για την επικύρωση της φινλανδικής ένταξης», δήλωσε ο Νιινίστο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι «η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλήρης χωρίς τη Σουηδία».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα ψηφίσει στις 27 Μαρτίου για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η κυβερνώσα συμμαχία κομμάτων της πλειοψηφίας θα εγκρίνει ομόφωνα την ένταξη.

Ο Μάτε Κότσις ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook πως η κοινοβουλευτική ομάδα του Fidesz θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «αργότερα» χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα φέρουμε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) στις 27 Μαρτίου και θα ψηφίσουμε ομόφωνα "ναι"», ανέφερε ο Κόσιτς στη δήλωσή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ