Κόσμος

Ελβετία: Η πλειοψηφία των Ελβετών τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ

Αυτή η ετήσια μελέτη δημοσιεύτηκε από την ελβετική Στρατιωτική Ακαδημία και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης.

Δείχνει ότι τον Ιανουάριο του 2023, το 55% του ελβετικού πληθυσμού (μια αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021) δηλώνει υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ.

"Είναι η πρώτη φορά που μια ισχνή πλειοψηφία του πληθυσμού έχει αυτή τη γνώμη", ανέφερε το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του.

Ωστόσο, μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ένταξη της Ελβετίας στο ΝΑΤΟ. Όμως το 53% πιστεύει ότι η αρχή της ουδετερότητας δεν αντιτίθεται στον σχεδιασμό στρατιωτικής άμυνας της Ελβετίας σε συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελβετία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά συνεργάζεται μαζί του στο πλαίσιο της Σύμπραξης για την Ειρήνη και του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας, που επιτρέπει στη Βέρνη να διατυπώνει τις ανησυχίες της για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ελβετοί "κοιτάζουν τώρα με πιο κριτική ματιά την ουδετερότητα και δηλώνουν έτοιμοι για περισσότερη συνεργασία", αναφέρει το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, η αρχή της ουδετερότητας υποστηρίζεται λιγότερο έντονα, αλλά εξακολουθεί να απολαμβάνει πολύ ευρεία στήριξη, φτάνοντας στο 91% (μείον 6 ποσοστιαίες μονάδες).

Η πλειοψηφία των Ελβετών (57%, χωρίς ετήσια διακύμανση) παραμένει υπέρ της πολιτικής "διαφοροποιημένης ουδετερότητας", δηλαδή η Ελβετία να παίρνει θέση σε πολιτικό επίπεδο αλλά να παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2022, η σαφής πλειοψηφία των Ελβετών (70%) πιστεύει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι συμβατές με την ουδετερότητα.

Το Κίεβο και σύμμαχοί του έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδομάδες τη, λίγο πολύ, συγκεκαλυμμένη κριτική για την ελβετική ουδετερότητα.

Διότι ακόμη και αν η ελβετική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει μέχρι στιγμής άκαμπτη στάση στο ζήτημα της επανεξαγωγής ελβετικής κατασκευής όπλων στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...