Κόσμος

Τέσσερις λόγοι για την πτώση ρεκόρ της Ευρώπης στη ζήτηση φυσικού αερίου

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε κατά το μέγιστο που έχει καταγραφεί πέρυσι, με τη μείωση να ισοδυναμεί με τις ποσότητες φυσικού αερίου που απαιτούνται για την τροφοδοσία περισσότερων από 40 εκατομμυρίων κατοικιών, ανέφερε σε σχόλιό του την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά περίπου 13% το 2022, η πιο απότομη πτώση σε απόλυτες τιμές στην ιστορία, ανέφερε ο IEA στην τριμηνιαία έκθεσή του για το φυσικό αέριο στα τέλη Φεβρουαρίου. Η ζήτηση στην Ευρώπη μειώθηκε εν μέσω ήπιου χειμώνα και μείωσης της ζήτησης στη βιομηχανία λόγω των υψηλών τιμών.

Σημαντικές αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα, την οικονομική δραστηριότητα, τον καιρό και τη συμπεριφορά των καταναλωτών ήταν υπεύθυνες για τη δραματική αλλαγή στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι, έγραψαν στο σχόλιο οι αναλυτές της IEA Peter Zeniewski, Gergely Molnar και Paul Hugues.

Οι προσθήκες ρεκόρ ηλιακής και αιολικής ενέργειας βοήθησαν στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, αλλά οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου το καλοκαίρι του 2022 οδήγησαν επίσης σε πολλές περικοπές της βιομηχανίας και χαμηλότερη κατανάλωση από βιομηχανίες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με την IEA.

Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο οι υψηλές τιμές θα οδηγήσουν σε μόνιμες μειώσεις της ζήτησης σε βιομηχανικούς κλάδους έντασης αερίου παραμένει ασαφές, λένε οι αναλυτές του IEA.

Στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, η χρήση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 25 bcm, ή περίπου 25%, το 2022, λόγω της περικοπής της παραγωγής και της αλλαγής καυσίμου, καθώς οι ενεργοβόρες βιομηχανίες ήταν οι πρώτες που ανταποκρίθηκαν στα σοκ στις τιμές του φυσικού αερίου πέρυσι, ανέφερε ο IEA.

Στην κατανάλωση των νοικοκυριών, «Τα μέτρα πολιτικής – όπως προγράμματα στήριξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιχορηγήσεις και προνομιακά δάνεια για ανακαινίσεις κατοικιών και εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας, παράλληλα με εκστρατείες για την ενθάρρυνση της αλλαγής συμπεριφοράς – έπαιξαν ρόλο στη συγκράτηση της ζήτησης αερίου», σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο της για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τον περασμένο μήνα που επικαλείται το Oilprice.com.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χειμερινή ζήτηση της ΕΕ έχει μειωθεί μέχρι στιγμής κατά 19,3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, ξεπερνώντας τον στόχο του 15% που έθεσε για να τη βοηθήσει να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ελλείψεις φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος σύμβουλος: Θα καταρρίψουμε “κατά λάθος” αμερικανικά drone-Μετά την Βαλτική η Ρωσία “ετοιμάζει” No fly Zone στην Μαύρη Θάλασσα;

“Η Μόσχα θα βάλει τέλος στην δράση του ΝΑΤΟ που βοηθά την Ουκρανία να κτυπά με πυραύλους ρωσικές στρατιωτικές υποδομές”...