Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ακάρ- Συνέντευξη-απολογία του στο CNN-"Ο στρατός κινήθηκε αμέσως μετά τους σεισμούς"

Η κατάσταση στην Τουρκία οδεύει από το κακό στο χειρότερο για τον Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά της κυβέρνησής του, που κατηγορούνται για ολιγορία του κρατικού μηχανισμού μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Το κύμα αγανάκτησης του τουρκικού λαού είναι τόσο μεγάλο που ανάγκασε τον Τούρκο ΥΠΑΜ να παραχωρήσει συνέντευξη σε μεγάλο τουρκικό ΜΜΕ, κυριότερα σημεία της οποίας είναι τα εξής:

O σεισμός

"Βρεθήκαμε μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή. Λέω συλλυπητήρια σε όλο το έθνος μας. Μεγάλη καταστροφή έγινε στο Χατάι. Σε αυτόν το στρατόπεδο μαρτύρησαν 3 σύντροφοί μας και ένας ακόμη πέθανε στο νοσοκομείο. Μαρτύρησαν συνολικά 4 φίλοι μας.

Μόλις μάθαμε την είδηση του σεισμού, πήραμε τις πρώτες αναφορές 20 λεπτά μετά.

Λάβαμε πληροφορίες ότι ένα κτίριο στον στρατώνα καταστράφηκε. Παρουσιάσαμε τις πρώτες πληροφορίες που λάβαμε στον Πρόεδρό μας. Κάναμε τις προετοιμασίες μας για να πάμε.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες εμπόδιζαν τις μετακινήσεις μας. Φτάσαμε το απόγευμα, αεροπορικώς στο Ιντσιρλίκ και μετά οδικώς στις πληγείσες περιοχές . Αμέσως μετά τη μεγάλη καταστροφή το κράτος μας έσπευσε στους πολίτες του.

Η  αντίδραση των  Τουρκικών Ενόπλων Δυναμεων

Από την πρώτη στιγμή, οι χερσαίες-θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις μας τέθηκαν σε επιφυλακή. Αυτό που χρειαζόμασταν στην αρχή ήταν η ενεργοποίηση των ομάδων έρευνας και διάσωσης. Κινητοποιήσαμε 34 ομάδες έρευνας και διάσωσης φυσικών καταστροφών. Βγάλαμε ζωντανούς από τα ερείπια 327 πολίτες μας. Δυστυχώς, βγάλαμε και τις σορούς 2457 πολιτών από τα ερείπια.

Μεταφέραμε 21000 πολίτες μας  έξω από τη ζώνην του σεισμού. Το Ιντσιρλίκ έγινε η βάση συλλογής και διανομής εσωτερικής και ξένης βοήθειας.Δεν αφήσαμε χωριό ή συνοικία που δεν πήγαμε.

Στην αρχή, το πλοίο μας İskenderun ήταν έτοιμο. Δημιουργήσαμε τον θαλάσσιο διάδρομο. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν από την Αττάκεια στη Μερσίνα με το πλοίο Iskenderun.

Κατά την εκτέλεση αυτών των δραστηριοτήτων, συνεργαστήκαμε με το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας. Εξυπηρετούμε τους πολίτες.

Τα πλοία μας Sancaktar και Bayraktar έχουν την ικανότητα να παρέχουν υπηρεσίες υγείας. Όλα τα χειρουργεία έγιναν  με μεγάλη επιτυχία. Σε αυτά τα πλοία γεννήθηκαν τα δύο παιδιά μας, η Χατιτζέ Ντενίζ και η Νουρ. Συνολικά έγιναν 152 χειρουργικές επεμβάσεις.Συνολικά 15000 πολίτες νοσηλεύθηκαν . Δώσαμε το μήνυμα σε όλα τα πλοία μας να είναι έτοιμα να πλεύσουν. Έχουμε μοιράσει τα πλοία μας στα λιμάνια της περιοχής

Αναφορικά με το Anadolu, πρόκειται για ένα πλοίο που μπορεί να παρέχει τόσο καταφύγιο όσο και υπηρεσίες υγείας. Έχει αποστολές μάχης. Έχει πολύ μεγάλη ικανότητα ανθρωπιστικής βοήθειας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς καμία προσθήκη. Θα το ενεργοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον.

Υπάρχουν ρόλοι που μπορεί να αναλάβει σε ανθρωπιστικά θέματα σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Έχει μεγάλο εύρος  και ικανότητα να μείνει στη θάλασσα. 

Φυσικά φέραμε το θέμα στην ατζέντα του ΝΑΤΟ και συνεχίζουμε να τα θέτουμε. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να λάβει μέτρα ενάντια σε τέτοιους σεισμούς. Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ πραγματοποίησε  επίσκεψη εδώ. Το ΝΑΤΟ πήρε απόφαση για τη μεταφορά 4.000 σκηνών στην Τουρκία. Στην Αττάκεια είχαν στηθεί 1600 σκηνές. Θα σταλούν άλλες 4.000 σκηνές, με αποτέλεσμα  χωρητικότητα στέγασης 8000 να παρέχεται σε σκηνές.

Από την πρώτη στιγμή οι Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) κινητοποιήθηκαν. Ο στρατιώτης μας έδειξε πραγματικά μεγάλη δραστηριότητα για να επουλώσει τις πληγές των πολιτών μας.

Από την πρώτη στιγμή του σεισμού, μοιράσαμε σχεδόν 6 εκατομμύρια πακέτα τροφίμων στους πολίτες μας. Αρχίσαμε να μοιράζουμε ζεστό φαγητό, ειδικά σούπα. Έχουμε τη δυνατότητα να σερβίρουμε 160 χιλιάδες ζεστά γεύματα την ημέρα. Παράγουμε 420 χιλιάδες ψωμιά και τα μοιράζουμε στους πολίτες μας. Μέχρι σήμερα έχουμε διανείμει 5 εκατομμύρια ψωμιά και 2,5 εκατομμύρια ζεστά γεύματα. Κάνουμε ελέγχους νερού και τροφίμων στο εργαστήριο.

Οι πολίτες μας δεν είναι μόνοι. Οι στρατιώτες μας συμμετείχαν στην εγκατάσταση 70.000 σκηνών. Τα εργοστάσιά μας παράγουν σκηνές και κοντέινερ μέρα και νύχτα. Δεν είναι δυνατόν να σταματήσουμε μέχρι να επουλωθούν όλες οι πληγές.

Θεωρούμε πολύ σημαντική την εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων μας. Συζητήσαμε με τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Ανοίξαμε 203 αίθουσες διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για το νηπιαγωγείο και το πανεπιστήμιο.

Διανείμαμε 2,5 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων.

Ο Χρόνος ενεργοποίησης των ΤΕΔ

Στις 4.30 δόθηκε η εντολή να είναι έτοιμη η ταξιαρχία βοήθειας. Ο Διοικητής της 2ης Στρατιάς βρέθηκς στο γραφείο του στις 4:45 και εξέτασε τις προετοιμασίες. Στις 5.45 στρατιώτες κινήθηκαν από το  Αρχηγείο της 2ης Στρατιάς για να πάνε στα συντρίμμια.

Σηκώσαμε το αεροσκάφος A400M αναλαμβάνοντας κινδύνους σε συνθήκες μάχης. Τα πλοία μας έλαβαν εντολή να είναι έτοιμα.

Ήταν ένας πολύ μεγάλος σεισμός. Οι καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες του δρόμου πρέπει να αξιολογηθούν. Δεν υπάρχει κατάσταση καθυστερημένης εξόδου, έχει δοθεί εντολή εξόδου. Όλοι κινητοποιήθηκαν. Χρειάζεσαι λίγη συνείδηση, χρειάζεσαι λίγη κοινή λογική.

Δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης. Όλοι ήταν στη δουλειά, φαίνεται ξεκάθαρα στα αρχεία 

F-16 Blok 70, F-35 

Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις  μας και το ίδιο περιμένουμε από τους συμμάχους μας. Είδαμε ότι ο κ. Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θετική γνώμη για το ζήτημα των F-16.  Οι μέχρι τώρα δηλώσεις είναι θετικές. Σε Λευκό Οίκο και Πεντάγωνο γίνονται θετικές κινήσεις.

Υπάρχουν αρνητικές δηλώσεις από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου. Θέλουμε να επικρατήσει η κοινή λογική. Πρέπει να προσεγγίσουν το πρόβλημα με ορθολογικό τρόπο. Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρό ΝΑΤΟ. Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει.

Αποκλειστήκαμε παράνομα από το πρόγραμμα F-35. Δεν είναι  ηθικό. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 18 Ιανουαρίου"

Διαπιστώσεις

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο Ακάρ προσπαθεί με την συνέντευξή του να μετριάσει το κλίμα δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης που υπάρχει για τους χειρισμούς τόσο του ίδιου όσο και του Ερντογάν αμέσως μετά τους σεισμούς, επιχειρώντας να πείσει για έγκαιρη κινητοποίηση των ΤΕΔ,προκειμένου η αγανάκτηση των Τούρκων πολιτών να μην μετουσιωθεί σε ψήφους υπέρ της αντιπολίτευσης στις επικείμενες εκλογές.

Εμείς σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε επισημάνει τα εξής:

1. Την πρώτη ημέρα του σεισμού λόγω κακών καιρικών συνθηκών, αεροπλάνα και ελικόπτερα δεν μπόρεσαν να απογειωθούν και ουσιαστικά το Bayraktar AKINCI TİHA πραγματοποίησε πτήσεις που διήρκεσαν ώρες σε δύσκολες καιρικές συνθήκες για να αξιολογήσει ακόμη και την παραμικρή ευκαιρία εικόνας.

Αποτέλεσμα ήταν  τα κέντρα επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας της Τουρκίας την πρώτη ημέρα  είχαν μηδαμινή από αέρος βοήθεια και όχι πλήρη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής, προκειμένου να δράσουν συντονισμένα.

Αυτός είναι ένας  βασικός λόγος που προφανώς προκάλεσε την δυσφορία Ερντογάν για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού την πρώτη ημέρα των σεισμών.

2. Οι  δύσκολες καιρικές συνθήκες στην περιοχή του σεισμού εμπόδισαν τη λήψη του επιθυμητού όγκου εικόνων για την πρώτη ημέρα του σεισμού, το Bayraktar AKINCI TİHA, κοινώς υπολειτούργησε λόγω καιρού.

Εκτίμηση

Εκτίμησή μας είναι πως παρά τις "διαβεβαιώσεις" Ακάρ περί της έγκαιρης και στοχευμένης αντίδρασης των ΤΕΔ μετά τους σεισμούς, ότι το θέμα θα έχει συνέχεια,εφόσον στις εκλογές νικήσει ο Κιλιντζάρογλου.

Η νυν τουρκική αντιπολίτευση πιστεύουμε ότι είναι διατεθειμένη να προβεί σε διώξεις, καθίζοντας στο σκαμνι τους υπεύθυνους.

Οψόμεθα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ