Κόσμος

Νεοσύστατη ιαπωνική εταιρία εταιρεία θέλει να «εκδημοκρατίσει το διάστημα»

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Iwaya Giken, Keisuke Iwaya, δήλωσε ότι οι επιβάτες δεν χρειάζεται να είναι δισεκατομμυριούχοι, να περάσουν από εντατική εκπαίδευση ή να έχουν τις γλωσσικές δεξιότητες που απαιτούνται για να πετάξουν με πύραυλο.

«Είναι ασφαλές, οικονομικό και φιλικό για τους ανθρώπους», δήλωσε ο Iwaya στους δημοσιογράφους. «Πιστεύουμε ότι ο διαστημικός τουρισμός πρέπει να είναι για όλους». Ο διευθύνων σύμβουλος είπε επίσης ότι θέλει να «εκδημοκρατίσει το διάστημα».

Η εταιρεία Iwaya Giken, με έδρα το Σαπόρο στη βόρεια Ιαπωνία, αναπτύσσει την ιδέα από το 2012 και έχει ήδη κατασκευάσει μια αεροστεγή διθέσια καμπίνα και ένα αερόστατο που μπορεί να ανέλθει σε ύψος 25 χιλιομέτρων, όπου μπορεί να δει κανείς καθαρά την καμπύλη της Γης. Αν και οι επιβάτες δεν θα ταξιδέψουν στο διάστημα καθώς το αερόστατο θα ανεβαίνει μόνο μέχρι τη μέση περίπου της στρατόσφαιρας- θα βρίσκονται ψηλότερα από ό,τι πετάει ένα αεροπλάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εταιρεία θα συνεργαστεί με το μεγάλο ιαπωνικό ταξιδιωτικό πρακτορείο JTB Corp. όταν θα είναι έτοιμη για το πρώτο της εμπορικό ταξίδι. Αρχικά, η εταιρεία είχε δηλώσει ότι μια τέτοια πτήση θα κόστιζε περίπου 24 εκατομμύρια γιεν (180.000 δολάρια), αλλά ο Iwaya είπε πρόσφατα ότι σκοπεύει να μειώσει το κόστος σε μερικά εκατομμύρια γιεν (δεκάδες χιλιάδες δολάρια).

Ενώ οι ιαπωνικές διαστημικές επιχειρήσεις είναι ακόμη πίσω από αμερικανικές εταιρείες όπως η SpaceX, ο Iwaya δήλωσε ότι στόχος του είναι να κάνει το διάστημα πιο προσιτό.

Τον περασμένο Απρίλιο η SpaceX έστειλε τρεις πλούσιους επιχειρηματίες συνοδεία αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το εισιτήριο για αυτό το διαστημικό ταξίδι κόστιζε 55 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, σε αντίθεση με έναν πύραυλο ή ένα αερόστατο θερμού αέρα, το σκάφος της Iwaya Giken θα ανυψώνεται με ήλιο το οποίο θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, δήλωσαν αξιωματούχοι της εταιρείας, και οι πτήσεις θα παραμείνουν με ασφάλεια πάνω από το ιαπωνικό έδαφος ή τον εναέριο χώρο. Το πρώτο ταξίδι έχει προγραμματιστεί ήδη για τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Το αερόστατο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έναν πιλότο και έναν επιβάτη, θα απογειωθεί από ένα λιμάνι στο Χοκάιντο, θα ανυψωθεί για δύο ώρες σε ύψος έως και 25 χιλιομέτρων και θα παραμείνει εκεί για μία ώρα. Η πλαστική καμπίνα σε σχήμα τυμπάνου έχει διάμετρο 1,5 μέτρο και διαθέτει αρκετά μεγάλα παράθυρα ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να απολαύσουν τη θέα του διαστήματος.

Η εταιρεία θα δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους έως το τέλος Αυγούστου. Οι πέντε πρώτοι επιβάτες που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, δήλωσαν στελέχη της εταιρείας, και οι πτήσεις θα απέχουν περίπου μία εβδομάδα μεταξύ τους, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ