Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

ΔΟΑΕ: Πάνω από 40 σημαντικά περιστατικά έχουν συμβεί στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει καταγράψει πάνω από 40 σημαντικά περιστατικά που επηρεάζουν τους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής .

« Ήμασταν τυχεροί που δεν έχει σημειωθεί ακόμη πυρηνικό ατύχημα, επομένως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να συμβεί αυτό » , δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

" Ένας χρόνος έχει περάσει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που διεξάγεται πόλεμος μεταξύ των εγκαταστάσεων ενός μεγάλου προγράμματος πυρηνικής ενέργειας", δήλωσε ο Γκρόσι στην εισαγωγή της έκθεσης,όπως αναφέρει το DPA.

« Τον περασμένο χρόνο, ορισμένοι από τους πέντε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας και άλλες εγκαταστάσεις έχουν υποβληθεί σε άμεσους βομβαρδισμούς. «Απολύτως κάθε ένας από τους επτά κρίσιμους και απαραίτητους πυλώνες του ΔΟΑΕ για την εγγύηση της πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας σε μια ένοπλη σύγκρουση έχει τεθεί σε κίνδυνο » , πρόσθεσε.

Λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στη βόρεια Ουκρανία, καταλαμβάνοντας τον για πέντε εβδομάδες. Το Τσερνόμπιλ ήταν ο τόπος ενός καταστροφικού πυρηνικού ατυχήματος το 1986 και ραδιενεργά απόβλητα αποθηκεύονται ακόμη στην περιοχή.

Στις 4 Μαρτίου, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Ο Γκρόσι διαπραγματεύτηκε για αρκετούς μήνες με το Κίεβο και τη Μόσχα μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το εργοστάσιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πετύχει. Το εργοστάσιο έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα και έχει υποστεί προβλήματα τροφοδοσίας από την αρχή της σύγκρουσης. Τέτοια περιστατικά καταγράφονταν σχεδόν καθημερινά από ειδικούς του ΔΟΑΕ. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για τις επιθέσεις.

Τον Νοέμβριο, τέσσερις από τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας διακόπηκαν από εξωτερική ηλεκτροδότηση για δύο ημέρες. Τα πυρηνικά ατυχήματα αποτρέπονταν με τη βοήθεια γεννητριών ενέργειας. Για εβδομάδες, ο ΔΟΑΕ παρακολουθούσε τη στάθμη άντλησης στη δεξαμενή Κακχόβκα, όπου χρησιμοποιείται νερό ψύξης για το εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Η έκθεση αναφέρει ότι το επίπεδο έχει μειωθεί από την αρχή του πολέμου και ότι, αν και « δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την πυρηνική ασφάλεια και ασφάλεια, θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία ανησυχίας εάν συνεχιστεί » . Η κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορεί τη Μόσχα για αυτή την κατάσταση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ