Κόσμος

Λιθουανία: Θέλει οι ΗΠΑ να στείλουν πυραύλους HIMARS, ελικόπτερα και δυνατότητες επιτήρησης εναέριου χώρου στις χώρες της Βαλτικής

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ πυροβολικό HIMARS, επιθετικά ελικόπτερα και πρόσθετες δυνατότητες επιτήρησης εναέριου χώρου στις χώρες της Βαλτικής.

Ο Ναουσέντα είπε στους δημοσιογράφους ότι έκανε αυτή την πρόταση κατά τη συνάντηση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και των ηγετών των χωρών του Βουκουρεστίου Μορφή 9 (Β9), κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησής τους την Τετάρτη στη Βαρσοβία, σύμφωνα με το Agerpres.

Πριν από τη συνάντηση, ο αρχηγός του λιθουανικού κράτους δήλωσε ότι επιθυμεί περισσότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ευρώπη και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. «Ας δώσουμε στην Ουκρανία όλα τα όπλα που χρειάζεται για να νικήσει τον επιτιθέμενο», έγραψε στο Twitter.

«Ας συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις άμυνές μας. Η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει στην προσοχή μας», πρόσθεσε ο Γκιτάνας Ναουσέντα. Ο ηγέτης του Λευκού Οίκου δεσμεύτηκε την Τετάρτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να προστατεύσει τις χώρες στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. «Ως μέρος της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας άμυνας.

Ξέρετε καλύτερα από τον καθένα τι διακυβεύεται σε αυτή τη σύγκρουση, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την ελευθερία των δημοκρατιών σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν. Η μορφή B9 περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία και δημιουργήθηκε το 2015 ως απάντηση σε αυτό που αυτά τα έθνη θεώρησαν ως επιθετική στάση της Ρωσίας μετά τη μονομερή προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014.

Η συνάντηση της Β9 ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή περιοδεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο τη Δευτέρα και βρέθηκε στην Πολωνία την Τρίτη και την Τετάρτη. Η Λιθουανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004 και θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής αυτού του οργανισμού στις 11-12 Ιουλίου.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ